Yapay zekâ destekli Android 9 Pie yayınlandı!

Android Pie
Android Pie

Google'ın birkaç ay önce düzenlediği Geliştiriciler Konferansı'nda tanıttığı Android 9 Pie sonunda yayınlandı. Yeni mobil işletim sistemi tahmin edildiği gibi öncelikle Google Pixel'lere geliyor. Tüm detaylar haberimizde:

Uzunca bir süredir Android P olarak adlandırılan Google'ın yeni mobil işletim sistemi sonunda Android 9 Pie ismiyle resmîleşti. Elbette her güncellemede olduğu gibi bu yeni sürüm de ilk etapta Pixel akıllı telefonlar için çıkıyor. Daha sonrasında ise Android ekosistemindeki birçok cihaza bu güncellemenin yüklenebileceği belirtiliyor.

Android Beta programına katılan kişilerin test edebildiği yeni mobil işletim sistemi Android'in şu ana kadarki serüvenini bir adım daha öteye taşıyor. Özellikle sunulan yenilikler mobil işletim sisteminin kullanıcı tarafında büyük ilgi göreceğe benziyor. Zira yapay zekânın daha fazla kullanılmasıyla birlikte Android 9 Pie'deki 'akıllı' özellikler artıyor.

Android Pie'nin ismi turtadan geliyor.
Android Pie'nin ismi turtadan geliyor.

Android 9 Pie ismi nereden geliyor?

Google, her yeni mobil işletim sisteminde olduğu gibi bu kez de yine bir tatlı ismi kullanıyor. Geçtiğimiz dönemlerde Oreo, Marshallow, Lollipop ve Nougat gibi isimler tercih edilirken bu kez de Android 9 Pie seçilmiş durumda. Google, yeni mobil işletim sistemini Android 9 Pie ya da Android 9 olarak isimlendiriyor.

Android 9 Pie'nin en önemli avantajlarından biri yapay zekâyı olabildiğince fazla kullanması. Böylece bileşenler çok daha verimli kullanılıyor.
Android 9 Pie'nin en önemli avantajlarından biri yapay zekâyı olabildiğince fazla kullanması. Böylece bileşenler çok daha verimli kullanılıyor.

Android 9 Pie neler sunuyor?

Android 9 Pie, başta Adaptif Batarya, Adaptif Parlaklık ve yapay zekâ desteği olmak üzere birçok farklı özellik sunuyor. Öte yandan ana ekran hareketleri ve arayüz hareketlerinde de birtakım değişiklikler yer alıyor. Geçtiğimiz dönemlerde bu konuları kapsamlı şekilde ele alan bir rehber yayınlamıştık.

Google Pixel'ler her güncellemede olduğu gibi Android 9 Pie konusunda da öncelikli.
Google Pixel'ler her güncellemede olduğu gibi Android 9 Pie konusunda da öncelikli.

Android 9 Pie hangi cihazlara geliyor?

Android Beta programına kaydolmuş kişilerle birlikte Sony Mobile, Xiaomi, HMD Global ve Oppo gibi şirketlerin akıllı telefonları bu sonbahardan itibaren güncellemeyi alabilecekler. Elbette bunlara ek olarak Samsung, Essential ve OnePlus gibi dev şirketler de var. Henüz bu üç şirkete dair bir tarih belirtilmemiş olsa da yakın zamanda bu üreticilerin de üst seviye modellerine Android 9 Pie'nin kurulması bekleniyor.

Android 9 Pie güncellemesini ilk alacak akıllı telefonlar ise şöyle:

  • Google Pixel 2/2 XL
    Essential Phone
    Oppo R15 Pro
    Nokia 7 Plus
    Sony Xperia XZ2
    Xiaomi Mi Mix 2S
    Vivo X21
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >