Android Q ile pencere özelliği farklı bir boyut kazanıyor

Android Q
Android Q

Google, iki yıl önce Android Nougat ile başlayan 'ekranı bölme' özelliğini Android Q ile bir adım öteye götürmeyi umuyor. Yani aslında yeni mobil işletim sistemiyle birlikte bölünen pencere özelliği uygulamaların eşzamanlı şekilde aktif olarak çalışmasını sağlıyor. Tüm ayrıntılar haberimizde:

Eylül'de duyurulan Android P mobil işletim sistemi şu anda Android tarafında akıllı telefon üreticilerinin tercih ettiği en güncel sürüm. Dolayısıyla şirketler cihazlarında hem varsayılan olarak hem de güncellemeyle yükseltilebilen bu en yeni sürümü Android P olarak baz alıyor. Ancak Google bir yandan yeni sürüm olan Android Q ile ilgili açıklamalar yapıyor.

Android Nougat'taki paylaşımlı ekran sisteminde uygulamalar arka planda bağımsız olarak çalışmıyordu. Bunun yerine pencerelerde bölünen uygulamalardan aktif olanı çalışıyordu.
Android Nougat'taki paylaşımlı ekran sisteminde uygulamalar arka planda bağımsız olarak çalışmıyordu. Bunun yerine pencerelerde bölünen uygulamalardan aktif olanı çalışıyordu.

Nougat'ta ikiye bölünen ekranda ayrı ayrı uygulamalar çalışmıyordu

İki yıl önceki Nougat işletim sistemiyle gelen en önemli özelliklerden biri ekranın ikiye bölünmesiydi. Ancak bu sistemde ne yazık ki iki uygulamayı aynı anda çalıştırmak mümkün olmuyordu. Yani aslında yalnızca seçili uygulamanın çalıştığı 'ikiye bölme yapısı', bugün gelinen noktada aynı anda çalışma sistemin evrilmiş durumda. Söylentiler, Android Q'de bu pencere yapısının 'iki uygulamanın da çalışabilecek' şekilde güncelleneceği yönünde.

Yeni sistemde ise bölünen uygulamalar arka planda eşzamanlı olarak çalışıyor. Tabii bu noktada akıllı telefonun performansı da büyük önem taşıyor.
Yeni sistemde ise bölünen uygulamalar arka planda eşzamanlı olarak çalışıyor. Tabii bu noktada akıllı telefonun performansı da büyük önem taşıyor.

Bölünen uygulamalar eşzamanlı olarak çalışmaya başlıyor

Mobil işletim sisteminin yeni sürümü sayesinde Multi-Resume ismi verilen bu özellik, aynı anda açılan iki uygulamanın eşzamanlı olarak çalışmasını sağlıyor. Şu ana kadar çeşitli sebepler (aralarında performans da var) yüzünden sunulmayan bu özellik aslında Android P ile gerçeğe dönüşüyor da denilebilir.

Yeni işletim sistemini, Android P'nin çok daha gelişmiş bir versiyonu olduğunu düşünmek yanlış olmaz. Daha önce iPhone X'da karşılaştığımız gibi fiziksel ana menü tuşunun ortadan kaldırılmasıyla birlikte kaydırma hareketi hayata geçti. Dolayısıyla Android Q'da da benzer bir durum söz konusu. Yani artık uygulamaların göründüğü ana ekrana geçiş için iPhone X'dakine benzer şekilde bir 'parmağı yukarı kaydırma' hareketinin temel alınması söz konusu.

Diğer özellikler de etkileyici

Öte yandan Android Q ile gelmesi beklenen yeniliklerden bir diğeri ise Adaptif Pil. Böylece batarya ömrünü artırmayı hedefleyen şirket, uygulamaların pil kullanımını optimizeedip sınırlandırarak daha sıkı bir yönetim başlatıyor. Ayrıca uygulamalarda geçirilen vakit ve buna dair kapsamlı bilgiler de yeni işletim sistemiyle sunulan özellikler arasında.

Google tüm bunlara hazırlanırken mobil işletim sistemini bir yandan da katlanabilir cihazlar için uygun hale getiriyor. Çünkü sizin de bildiğiniz gibi gelecek yıldan itibaren katlanabilir akıllı telefonların gün yüzüne çıkması bekleniyor. Doğal olarak yeni Android'in katlanabilir telefonları desteklemesi ve buna göre optimize olması şart.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >