Apple açıkladı: Yeni iPhone'lar arasında en çok satanı iPhone XR

iPhone XR. Fotoğraf kaynağı: Firstpost.
iPhone XR. Fotoğraf kaynağı: Firstpost.

Apple Pazarlama Başkan Yardımcısı, kısa süre önce yaptığı açıklamada yeni iPhone'lar arasında 'satış' söz konusu olduğunda en başarılı modelin iPhone XR olduğunu açıkladı. Detaylar haberimizde:

Eylül'de tanıtılan yeni iPhone'lar (iPhone Xs, iPhone Xs Max ve iPhone XR) yüksek fiyatlarından dolayı fazlasıyla eleştiriliyor. iPhone Xs ve iPhone Xs Max'in daha fazla satması için iPhone X'un üretimini durduran Apple, dünya genelinde ve özellikle de ülkemizde 'aşırı yükselen' fiyatlardan etkileniyor. Çünkü Apple'ın elde ettiği rakamların tahminlerden az. Ama tabii artık satış rakamları açıklanmadığından dolayı son kullanıcıların bu bilgiye erişmesi mümkün değil.

Apple'ın satış ve pazarlama konusundaki en önemli isimlerinden biri Grey Joswiak, şirkette uzun süredir görev yapıyor.
Apple'ın satış ve pazarlama konusundaki en önemli isimlerinden biri Grey Joswiak, şirkette uzun süredir görev yapıyor.

Pazarlama Başkan Yardımcısı açıklama yaptı

Söylentiler devam ederken Apple önemli bir açıklama yaptı. Pazarlama Başkan Yardımcısı Grey Joswiak'tangelen açıklamada, yeni modeller arasında en fazla satan telefonun iPhone XR olduğu belirtildi. Ki bu zaten gayet normal. Çünkü diğer modellerin fiyatları - iPhone XR'da da fazla ama iPhone Xs ya da iPhone Xs Max kadar değil - daha da uçuk olduğu için kullanıcıların bir kısmı 'nispeten uygun fiyatlı' iPhone XR'a yöneliyor. Satış rakamları paylaşılmıyor.

Buna ek olarak, Apple'ın son aylarda kankaybı yaşadığı ortada. Kasım'ın ilk haftasında üç aylık kazanç raporunu yayınlayan şirket, ulaşılan rakamlardan aslında pek de memnun değil. Az önce de bahsettiğimiz 'rakamların paylaşılmama' durumu tam olarak bundan kaynaklanıyor.

Piyasa değeri eriyor

Satışlardaki gerileme şirketin piyasa değerinin de düşmesine sebep oluyor. Birkaç ay önce yaklaşık olarak 1.1 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan Apple, şu anda 800 milyar dolar seviyesine kadar düşmüş durumda. Hatta Microsoft, geriden gelmesine rağmen şu an teknoloji şirketleri arasında Apple'ın önüne sık aralıklarla geçmeyi başarıyor.

Cupertinolu şirketin başı bir de App Store'daki %30'luk komisyon rakamlarıyla dertte. Apple'ın en büyük gelir kalemini oluşturan uygulama ve hizmet bölümü, önümüzdeki dönemlerde şirketin daha fazla köşeye sıkışmasına sebep olabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >