Apple, AirPods 2 ile sınıfta kaldı: 'İstatistikler tatmin etmiyor'

AirPods 2.

20 Mart 2019'da tanıtılan ve Apple'ın AirPods serisinde 2. nesil olarak adlandırılan AirPods 2, beklenen satış istatistiklerinden bir hayli uzakta.

Birçok farklı parametreye bağlanabilecek olan başarısızlık, Apple'ın kablosuz kulaklık pazarındaki güçlü konumunu bozmasa da hızlı bir yükselişin de önüne geçiyor.

AirPods satışlarına dair analizler yapan Counterpoint, 2. nesil AirPods'ların 2019 'un ilk çeyreğinde sınıfta kaldığını istatistiklerle açıkladı.

Akıllı telefonların büyük bir hızla yaygınlaşması, internetin daha kolay erişilebilir hale gelmesi, sosyal medya kullanımına duyulan ilgi ve streaming servislerinin gelişmesi yepyeni bir ürün için trend oluşturmayı başardı. Kulaklıkların kablosuz versiyonlarını ihtiyaç haline getiren tüm parametreler, kulak içi ve kulak üstü olmak üzere iki farklı türe ayrılarak hem hareket özgürlüğü sağlıyor hem de artan pil ömürleriyle 'güven sorunu' yaşamadan kullanımın önünü açıyor.

AirPods 2, tasarım olarak AirPods'un birinci nesil versiyonundan çok da farklı değil.
AirPods 2, tasarım olarak AirPods'un birinci nesil versiyonundan çok da farklı değil.

Kablosuz kulaklık dendiğinde akla gelen ilk şirketin Apple olduğunu söylemek yanlış olmaz. ABD'li şirket, 2016 yılının Ekim ayında ilk kez tanıttığı kablosuz kulaklık AirPods ile, birçok insan için en başarılı Apple ürününü ortaya çıkarmış oldu. iPhone 7 ve iPhone 7 Plus'ın duyurusuna ek olarak gerçekleştirilen AirPods tanıtımı şirketin bile kulaklığa dair beklentilerini aşarak bambaşka bir etkileşim ağı oluşturmayı başarmıştı.

"Bazıları, AirPods'u pahalı bulabilir. Onlara herhangi bir deneyim mağazamızda AirPods'u kulağına geçirmesini tavsiye ediyorum. Bir sonraki adımları, onu satın almak olacak..."

--- Tim Cook, 2016 Ekim ---

Tim Cook, AirPods'u dünyanın en iyi kablosuz kulaklık ailesi olarak tanımlıyor.
Tim Cook, AirPods'u dünyanın en iyi kablosuz kulaklık ailesi olarak tanımlıyor.

AirPods ile yaklaşık 3 yıl boyunca güçlü rakiplere ve sağlam yatırımlara karşı mücadele eden Apple, 20 Mart 2019 günü kablosuz kulaklık ağının zirvesindeki AirPods'a bir küçük kardeş daha oluşturdu. AirPods 2'yi tanıtan şirket, birçok farklı ve özel yenilik bekleyen kullanıcıların şaşkın bakışları arasında tatmin edicilikten çok uzak farklılıkları duyurdu. 1.099 TL'lik bir fiyatla gelmesiyle de ilgi çekme ihtimali yükselen cihaz, üst üste yapılan hataların ardından yoğun eleştirilerle karşılaştı. Birçok Apple kullanıcısı, yeni AirPods'u 'hayal kırıklığı' olarak tanımladı.

Kablosuz şarj teknolojisi, birçok üründe olduğu gibi kablosuz kulaklıklar noktasında da gündeme gelmiş durumda.
Kablosuz şarj teknolojisi, birçok üründe olduğu gibi kablosuz kulaklıklar noktasında da gündeme gelmiş durumda.

AirPods 2, beklentileri neden karşılayamadı?

  • 1. Birinci nesil AirPods'a oranla makul ve tatmin edici yenilikler getirilmedi.
  • 2.Kablosuz şarj ve Siri'ye odaklanan Apple, 'kullanışlılık fonksiyonlarında' radikal değişiklikler yapamadı.
  • 3. Kullanıcılardan yükselen 'farklı renk seçenekleri talebi' göz ardı edildi.
  • 4.AirPods 2 ile gelen kablosuz şarj cihazının AirPods ile birlikte de çalışabiliyor olması kullanıcıların bu özellik için yeni kulaklık almaya gereksinim duymaması sonucunu oluşturdu.

Satış istatistiklerinde de sınıfta kaldı

Apple'ın AirPods ile kazandığı yüksek başarı, 2. nesil AirPods'ların 2019 ilk çeyreğindeki istatistiklerinde kendini gösteremedi. AirPods satışları üzerinde analiz yapan Counterpoint, 1. nesil AirPods’ların birinci çeyrek satışlarının beklenenden daha fazla, 2. nesil AirPods’ların satışlarının ise beklentilerin altında kaldığını belirtti. Bunun sebebinin muhtemelen birçok kullanıcının yeni AirPods’ları satın almak için bir sonraki iPhone’u beklemesi olduğu düşünülüyor.

Apple, akıllı telefon dünyasına ek ürünlere de büyük önem veriyor, özel yatırımlar yapıyor.
Apple, akıllı telefon dünyasına ek ürünlere de büyük önem veriyor, özel yatırımlar yapıyor.

Counterpoint raporunda, 'Apple’ın Pazar payı, 2. nesil AirPods’ların piyasaya sürülmesine rağmen yılın geçtiğimiz çeyreği ile aynı seviyede kaldı. 1. nesil AirPods’ların satışları, 2019 yılının ilk çeyreğinde kanaldaki stoklar için çeşitli satış promosyonları sayesinde beklenenden daha yüksek olurken, yeni modelin satışları pazarın karmaşık tepkisi nedeniyle beklenenden daha zayıf oldu' sözleriyle durumu ifade ediyor.

AirPods 2'nin teknik özellikleri nasıl?

Gücünü ‘tamamıyla yeni’ olarak tanımlanan H1 kulaklık çipinden alan yeni AirPods, H1 sayesinde aygıtlarla ‘bug’a düşmeyen’, hızlı ve stabil bir bağlantı kurabiliyor. Ayrıca yeni AirPods, Apple’ın açıkladığı verilere göre aktif cihazlar arasında 2 kata kadar daha hızlı bir geçiş sağlayıp telefon görüşmeleri için 1.5 kat daha hızlı bir bağlantı süresi sunuyor.

AirPods'un piyasadaki gücünden pay kapmak isteyen çok sayıda şirket mevcut. Samsung da, Galaxy Buds ile bunu denedi, başarılı olduğu söylenemez.
AirPods'un piyasadaki gücünden pay kapmak isteyen çok sayıda şirket mevcut. Samsung da, Galaxy Buds ile bunu denedi, başarılı olduğu söylenemez.

Tek şarjla 5 saat dinlenme, 3 saat konuşma süresi sunuyor

Ana haznesi (şarj dock’u) ‘kablosuz biçimde şarj edilebilen' yeni AirPods, tek bir şarj ediş sonrası 5 saate kadar dinlenme; 3 saate kadar da konuşma süresi sunabiliyor. Dock ile birlikte yeni ürün 24 saati geçen bir dinlenme süresi elde etmeyi başarıyor. Siri’yi etkinleştirmek konusunda da hızlandığı ifade edilen yeni kablosuz kulaklık, ‘Hey Siri’ komutuyla Siri’ye direkt olarak erişim sağlayabiliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >