Apple tekrardan sürücüsüz otomobil projesine yatırım yapıyor

Tim Cook
Tim Cook

Ocak'ta 200 kişinin işten çıkarılmasının ardından Apple yeniden sürücüsüz otomobil projesi yatırımlarına başlıyor.
Drive.ai isimli Amerikan bir şirketi bünyesine katan Apple, bu alanda yeniden faaliyete geçerek çalışmalarını hızlandırıyor.

Apple'ın uzun süredir sürücüsüzotomobillere yatırım yaptığı biliniyor. Patentler, satın alınan şirketler ve ufak tefek testler derken belirli aşamalardan geçildiği tahmin ediliyor.

Tahmin ediliyoruz diyoruz çünkü Apple bu tip konularda fazla açıklama yapmıyor. Dolayısıyla birçok bilgi havada kalıyor.

Apple, geçen yıl sürücüsüz otomobil konusunda testlerini önemli oranda artırmıştı.
Apple, geçen yıl sürücüsüz otomobil konusunda testlerini önemli oranda artırmıştı.

Zaman zaman yapılan ufak açıklamalar da yok değil tabii. Apple CEO'su Tim Cook'un birkaç yıl önce konu daha 'söylenti' aşamasındayken yaptığı açıklama var. Şöyle ki:

  • Çok önemli bulduğumuz bir teknoloji. Bunu biraz da diğer yapay zeka projelerinin anası olarak görüyoruz. Aslına bakarsanız çalışabileceğiniz en zor yapay zeka projelerinden birisi olabilir. Burada ciddi bir değişim fırsatı yatıyor. Sürücüsüz otomobiller, elektrikli taşıtlar ve sürüş paylaşım gibi üç değişim vektörü, aynı anda hayatımızı değiştiriyor. Gerçekten ürün bakış açısıyla ne yapacağımızı söylememiz mümkün değil.

Sürücüsüzotomobil projelerinin her geçen gün daha fazla öneme sahip olduğu aşikar. Üstelik araştırmalar da 2030 yılına kadar sektörün toplamda 6.7 trilyon dolar büyüklüğüne ulaşacağını gösteriyor. Dolayısıyla Apple da pastadan pay almak istiyor.

Sürücüsüz otomobiller için geliştirilen Aeva sensörü Audi spor otomobilin üzerinde görülebiliyor.
Sürücüsüz otomobiller için geliştirilen Aeva sensörü Audi spor otomobilin üzerinde görülebiliyor.

Bir yandan Apple'dan ayrılan eski mühendisler de bu alanda çalışmalarını sürdürüyor. Soroush Salehian ve Mina Rezk gibi önemli isimler, Aeva olarak isimlendirdikleri kendi şirketlerinde sürücüsüz otomobiller için özel sensörler geliştiriyor.

Yol, ağaç ve diğer çevre unsurlarını olabildiğince önceden fark eden bu sensör, olası kazaların önüne geçilmesinde 'tehlikenin önceden fark edilmesi' konusunda büyük fayda sağlıyor.

Bloomberg'te yeni yayınlanan habere göre Apple şimdi de Drive.ai'yi satın aldı. Amerikan menşeili bu şirket, sürücüsüz otomobil çalışmalarını yeniden hızlandırıyor gibi görünüyor.

Apple otonom araçlarla alakalı yatırımlarını geçen yıl da aslında gizliden gizliye sürdürdü. Zira Volkswagen ile yapılan iş birliğiyle test araçlarının filosu genişletildi. Hatta Eylül'de ufak çaplı bir kaza da yaşandı.

Ancak bu sene Ocak'ta yapılan açıklamayla birlikte 200 çalışan projeden çekildi. Geçen sene Kasım'da CNN'e röportaj veren Tim Cook,şirketin otonom araç teknolojisinin yazılım tarafında çalıştığını söyledi. Yeni başlangıç devri, Apple'ın uzayda makine öğrenme yeteneklerini geliştirmesine yardımcı olacak.