Aston Martin, yedi yıl sonra ilk kez kâr etmeye başladı

Aston Martin
Aston Martin

İngiliz kültürünün önemli bir parçası olarak kabul edilen Aston Martin, lüks otomobil satışlarındaki artışla 7 yıl aradan sonra ilk kez kâr etmeye başladı. 2022'ye kadar satışa sunulacak yedi yeni otomobille kârlılığın sürekli hale gelmesi hedefleniyor.

Lüks otomobil piyasası kadar İngiliz kültürünü de etkilemeyi başaran dünyaca ünlü Aston Martin, bu yıl ekonomik anlamda önemli bir dönüm noktasını geride bıraktı. 2010'dan beri ilk defa kâr durumuna geçen spor otomobil üreticisi, Ford tarafından Kuveyt ve İtalya merkezli özel sermaye şirketlerine satıldığı 2008'den sonra ilk kez dört çeyrek üst üste para kazanmayı başardı.

2014'te şirketin başına geçen Andy Palmer, 'İkinci Asır' adını verdiği planıyla 104 yıllık şirketin yeniden yapılanmasında büyük rol oynadı. Nihayetinde 2017'nin ilk dokuz ayını 3330 araç satışıyla tamamlayan Aston Martin, 29 milyon dolar kâr açıkladı. Geçen yılın aynı döneminde 165 milyon dolar zarar eden şirket, 2022'ye kadar yedi araçlık yeni lüks otomobil serisini tamamlayıp üretim hacmini hiç olmadığı kadar artırmayı ve bu sayede kârlılık durumunu sürekli kılmayı hedefliyor.

Geçen yıl satışa çıkan ve 2017'nin en güzel otomobili seçilen DB11, Aston Martin'in tekrar kâr etmeye başlamasında büyük rol oynadı.
Geçen yıl satışa çıkan ve 2017'nin en güzel otomobili seçilen DB11, Aston Martin'in tekrar kâr etmeye başlamasında büyük rol oynadı.

İlk Aston Martin SUV'si geliyor

'İkinci Asır' planı çerçevesinde 2022'ye kadar yedi yeni otomobil piyasaya sürecek olan Aston, şimdiye kadar bunlardan ikisini gün yüzüne çıkardı; DB11 ve Vantage 2019. Geri kalan beş modelden birinin markaya ait ilk SUV otomobil olması bekleniyor. Bir diğeri ise, Red Bull ile birlikte geliştirilen Valkyrie kod adlı hiper otomobil olacak.

Kendine has tasarım anlayışıyla Tesla dahil birçok otomobil üreticisinin ilham kaynağı haline gelen Aston Martin, yeni nesil araçlarında Mercedes-AMG üretimi motor kullanmaya devam edecek. İngiliz firma, 2019'a kadar yıllık satış hacmini 7 bin otomobile çıkarmak istiyor. Bu hedefe giderken giriş seviye niteliğindeki Aston Martin Vantage 2019'a büyük görev düşüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >