Avrupa ülkelerinin oyunu: Ülkelerin boyutları konusunda kandırıldık

Çocukluğumuzdan beri okullarda bize gösterilen haritalar aslında yalanmış. Çoğu ülkenin boyutları, bize ideolojik sebeplerden dolayı büyük gösterildi.

Coğrafi keşiflerden sonra gelişmeye başlayan haritacılık, Avrupa ülkelerinin o yıllarda teknolojide ilerlemesiyle daha çok Avrupa merkezli gelişmeye başladı. O dönemde dünyayı yöneten Avrupa ülkeleri bir çok sömürgeye sahipti. Kendilerini daha büyük ve daha güçlü göstermek için bilerek kendi ülke boyutlarını daha büyük gösterdiler. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte 1970'li yıllardan sonra sorgulanmaya başlayan haritacılıkta bazı sorunlar ortaya çıkmaya başladı.



Mercator Projeksiyonuna göre çizilen haritalar birçok yanlışı içinde barındırıyordu. Örneğin Afrika kıtası kadar büyük görünen Grönland aslında Afrika kıtasından 14 kat daha küçük. Google harita uygulaması tabanında çalışan 'TheTruesize.com'da ülkelerin boyutları üst üste getirilerek karşılaştırılabiliyor. Soldaki kutucuğa ülke ismi yazıyor, mouse ile onu istediğiniz yere taşıyıp karşılaştırma yapabiliyorsunuz. Unutmayın; yüz ölçümü Kutuplara gittikçe azalır, Ekvator'a gittikçe artar.


Kaynak:Webtekno
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >