Buz renksiz olmasına rağmen kar neden beyaz?

Buz renksiz olmasına rağmen kar neden beyaz?
Buz renksiz olmasına rağmen kar neden beyaz?

Buz ve kar suyun donmuş halinden oluşmasına rağmen buzun rengi yok, kar ise beyaz renkli. Peki, bu renk farkı nereden geliyor?

Buz ve karın bilimsel açıdan renk farklılığının bir açıklaması var.
Aslında hem kar taneleri hem de buz, donmuş su olarak algılansa da bu halleri oluşturan su damlaları birbirinden farklı şekilde katı hale geçiyor. Elektromanyetik spektrumda güneş ışığı tüm renkleri içerir nesnelerse bu ışığı soğurabilir, geçebilir ya da nesneler gelen ışığı yansıtabilir. İşte tam da bu süreçte renkleri geçiren buz kütlesi, katılaştığı durumda şeffaf bir hal alıyor.
Kar tanelerinde ise daha farklı bir durum gözlemleniyor çünkü buz kütleleri sıvı maddenin belli bir sıcaklığın altında kalmasıyla katı hale dönüşmesiyle oluşurken kar, gaz halindeki su buharının soğuğun etkisiyle yoğunlaşarak katı hale geçmesinden oluşur. Bu durumda kar, donmuş yağmur tanelerinden oluşmaz. Bu yüzden dolu yağışında yağan taneler şeffaf olur. Kar taneleri ise birden fazla kristalin bir araya gelerek altıgen şeklini oluşturmasıyla ortaya çıkar. Bu özgün altıgen şeklin içindeki kristaller dışarıdan gelen ışığı birbirine yansıtır ve böylelikle karın beyaz görünmesine neden olur.
Kısaca özetlemek gerekirse; buz kütleleri suyun katı hale geçme süresince ışığı geçirir, bu yüzden renksizdir. Kar taneleri ise altıgen şekli nedeniyle içindeki renksiz kristallerin dışarıdaki ışığı birbirine yansıtması nedeniyle beyaz renge sahip olur.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >