Çin, yabancı otomobil üreticilerine getirdiği yerli ortaklık zorunluluğunu kaldırıyor

General Motors
General Motors

Çin hükümeti, 1994 yılında yürürlüğe soktuğu yabancı otomobil üreticilerinin Çin'de kuracağı fabrikalarda yerli bir firmayla ortaklık yapma zorunluluğunu kaldıracağını açıkladı. Buna göre Tesla, Şanghay'da inşa edeceği tesisin tamamına sahip olabilecek.

Çin, otomotiv sektöründe 1994'ten beri en az yüzde 50 yerli ortaklık zorunluluğu bulunan yabancı yatırımların önünü açıyor. Geçen hafta devlet başkanı Xi Jinping tarafından müjdesi verilen yeni düzenlemeye göre, yabancı otomobil üreticileri Çin'de bir fabrika ya da otomotiv işletmesinin tamamına sahip olabilecek.

Tesla'nın istediği oldu

Yerli üretimi olmadığı için dünyanın en büyük elektrikli otomobil pazarında yüzde 25 vergi engeline takılan Tesla, bir süredir Çin devletinin ilgili kurumları ve yerel yönetimlerle ilk yurtdışı fabrikası için görüşmeler yapıyordu. Çin'in 24 yıllık yatırım kuralları gereği yerli bir firmayla ortaklık kurması gereken ve bu ortaklığın en fazla yüzde 50'sine sahip olabilen Elon Musk'ın şirketi, fikri mülkiyetini rakipleriyle paylaşmak istemediği için görüşmeler durma noktasına gelmişti. Alınan yeni kararla Tesla'nın istediği yerine gelmiş, Çin fabrikası görüşmelerinin önü açılmış oldu.

Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, tam elektrikli ya da prizli hibrit otomobil üreten firmaların yerli ortaklık zorunluluğundan 2018'de muaf tutulacağı bildirildi. Ticari araç üreticileri için bu tarih 2020, düzenlemenin etkileyeceği en büyük pazar olan binek araç sektörü ise 2022'den itibaren zorunluluğun dışında tutulacak.

Çin-Batı otomotiv ortaklıklarının büyük kısmı bozulmayacak

Otomotiv endüstrisinin ileri gelenleri, zorunluluk kalkacak olsa da mevcut ortaklıkların bozulmayacağını öngörüyor. General Motors, Honda ve Volkswagen'in geçen haftaki gelişmelerden sonra basına verdiği demeçler, yerli üreticilerle ortaklığın yabancı yatırımcılara daha iyi rekabet etme imkanı sunduğunu gösteriyor. GM, yerli bir firmayla ortak olmasalardı bu kadar başarılı olamayacaklarını söyleyerek aslında 2022 sonrası Çinli otomotiv firmaları için endişe edecek bir durum olmadığını işaret etmiş oldu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >