Dolandırıcılar hız kesmiyor: Bu linklere dikkat edin

Kredi kartı dolandırıcılığına BKM'den önlem.
Kredi kartı dolandırıcılığına BKM'den önlem.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), sosyal medya mecraları ve mobil uygulamalar üzerinden son zamanlarda süratle artan sahte kampanyalara karşı tüketicilere uyarılarda bulundu.

Sosyal medya üzerinde birçok güvenilir markanın unvan, motto, logo vb. kurumsal kimlik bilgileri kullanılarak ve internet siteleri taklit edilerek yapılan kurgularda sahte kampanya ve promosyonlar gerçekleştiriliyor. Bu girişimlerin cevapsız kalması ve internet kullanıcılarının sıkıntı çekmemesi adına uyarılarda bulunan BKM, alınabilecek önlemleri de bir bir sıraladı. Kurum, tüketicilerin bu tür girişimlerden korunması için kampanya şartlarını, markanın orijinal logosunu ve dizaynını; güvenilir internet sitesinden kontrol edilmesi gerekliliğini vurguladı.

Kredi kartı dolandırıcılığına yönelik tasarlanan illüstrasyon.
Kredi kartı dolandırıcılığına yönelik tasarlanan illüstrasyon.

Sosyal medya kullanıcılarına, tanıdık birçok markaya ait sahte indirim kuponları veya hediye çekleri kullanımı içeren mesajların yanı sıra çeşitli linklerin de iletildiğini belirten kurum, kullanıcıların orijinal siteye bire bir benzerlik gösteren sitelere yönlendiren bu linklerin baştan aşağı tehlike olduğunun altını çizdi. Bankalararası Kart Merkezi, dolandırıcılığa konu olan çeşitli yönlendirme ve mesajları ise şöyle sıraladı:

  • - Hesabınızdan/kartınızdan işlem gerçekleştirilmiş. İşlemi iptal etmek/iade almak için şifrenizi söyleyiniz/tuşlayınız.
  • - Hesaplarınıza Rusya'dan siber saldırı gerçekleştiriliyor. Hesaplarınıza bloke koymak için şifrenizi söyleyiniz/tuşlayınız.
  • - Sigorta primlerinizi iptal edeceğiz. İşlemi gerçekleştirmek için şifrenizi söyleyiniz/tuşlayınız.
  • - Geriye dönük kredi/kredi kartı ücretlerini iade edeceğiz. İşlemi gerçekleştirmek için şifrenizi söyleyiniz/tuşlayınız.

Bu mesajlarla yahut diğer emarelerle karşılaşan kullanıcıların uyması gereken önlemler için de mini bir liste oluşturan BKM, bu listeyi kullanıcılarıyla çeşitli mecralar üzerinden paylaştı. Listenin birkaç önemli maddesi ise şöyle sıralanabilir:

  • - Herhangi bir kampanya içeriğinin ilgili markaya ait olup olmadığını, markanın orijinal ve güvenilir internet adresinden kontrol edin.
  • - Banka logosu ve adı kullanılsa dahi kişisel bilgilerinizi isteyen e-postalara ve sitelere yanıt vermeyin.
  • - SMS ile gelen şifrelerinizi, kart bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın/tuşlamayın.
  • - Şifrenizi ve finansal bilgilerinizi her ne olursa olsun telefon, SMS veya e-posta aracılığıyla size ulaşan kimseyle paylaşmayın/tuşlamayın.
  • - Kampanya içeriğinde kullanılan bağlantının ilgili markanın orijinal ve güvenilir internet adresiyle birebir aynı olduğundan emin olun.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >