Edward Snowden ve Rusya - ABD ilişkisinde yeni gelişmeler yaşanabilir

Eski Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ve eski Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) çalışanı Edward Snowden, önümüzdeki süreçte ABD ile Rusya arasında iki ülke ilişkilerinin iyileşmesi için yapılacak görüşmelerde fidye olabilir.

Gizli NSA belgelerini medyaya ifşa ederek NSA tarafından yürütülen küresel izleme aletlerinin işletme detaylarını, Beş Göz ortaklarını ve birçok ticari ve uluslararası ortağı ortaya çıkaran NSA sızıntılarını başlatan son yılların en popüler ajanı Edward Snowden, Rusya'nın elinde bulunuyor. En az 30 yıl hapsi istenen ünlü ajanın önümüzdeki günlerde ismini daha sık duymamız olası görülüyor.

ABD'nin yeni başkanı Donald Trump, Rusya ile ilişkileri daha geliştirmek ve iyi ilişkiler kurmak için seçim kampanyası boyunca ılımlı açıklamalar yapmıştı. Rusya kanadı da benzer bir şekilde yeni ABD yönetimiyle iyi ilişkilerin devamı için adım atmaya hazırlanıyor. Bu adımlardan bir tanesi ünlü ajanın iadesi hamlesi olabilir.
“Snowden ABD’ye teslim edilebilir”
ABD topraklarında yaşayan vatandaşların yaklaşık %98.6'sına ulaşabilen bir TV kanalı olan NBC'nin internet sitesinde yer alan habere göre Snowden ABD'ye teslim edebilir. Kanalın istihbarat raporlarını inceleyen kıdemli bir ABD yetkilisine dayandırdığı habere göre Rusya, Edward Snowden'ı ABD'ye teslim etme fikrini ciddi olarak düşünüyor. Rusya'nın Donald Trump'la iyi ilişkiler kurmak için böyle bir yolu seçeceğini söyleyen raporun doğruluğu kanıtlanmasa da böyle bir ihtimalin varlığı ciddi olarak konuşuluyor. Özellikle ABD başkanlık koltuğuna Trump'ın oturması sonrası Rusya'nın bu konuyu ciddi olarak ele aldığı yorumları yapılıyor. Geçmişte, ABD'nin Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ile iş birliği içinde çalışan Snowden, ajansın halkı bilgilendirmeden yaptığı incelemeleri ortaya çıkarmış ve bu sebeple casusluk suçlamasıyla hakkında dava açılmıştı. Bu olay sonrası çeşitli ülkelere sığınan ve son olarak Rusya'ya sığınan ünlü ajana Rus hükümeti tarafından 2020 yılına kadar oturma izni verilmişti. ABD'ye geldiği takdirde en az 30 yıl hapisle yargılanacak olan Snowden'in idam cezası alma olasılığı bile bulunuyor. Bu arada hatırlatmakta fayda var: ABD'nin yeni başkanı Donald Trump, Edward Snowden'ın bir casus olduğunu ve öldürülmesi gerektiğini daha önce açıklamıştı.
Snowden: “Ben Rus ajanı değilmişim!”
NBC News internet sitesinde yer alan iade iddiaları sonrası konuşan Snowden'ın avukatı Ben Wizner, müvekkilinin iade edileceğine dair ellerinde herhangi bir bilgi veya duyum olmadığını bildirdi. Konu hakkında Edward Snowden kendisine ait Twitter hesabı üzerinden “Sonunda benim Rus istihbarat ajanslarıyla iş birliği yapmadığıma dair su götürmez bir kanıt. Hiçbir ülke kendi casuslarını diğer ülkelere vermez. Böyle bir hamle diğer casusların da korkmasına sebep olur." açıklamasında bulundu.İşte o tweet ve haberin kaynağı:
“Rusya bu iadeden kârlı çıkacak”
Eski ulusal güvenlik danışmanı Juan Zarate ise “Rusya için kaybedilecek hiçbir şey yok. Snowden'dan zaten istedikleri bilgileri aldılar. Artık Snowden'ı, yeni yönetimle iyi ilişkiler kurmak adına ABD'ye teslim edebilirler.” yorumunda bulundu. Konu hakkında görüşlerini açıklayan Zarate Rusya'nın Snowden'ı ABD'ye göndererek ülkede sivil özgürlükler ve mahremiyet hakları konusunda büyük bir tartışmanın da başlamasına sebep olabileceğinin altını çizdi. Zarate ayrıca iade kararı için haftalarca görüşmeler yapılabileceğini veya bir gece yapılacak olan kısa bir görüşme ile sonuçlandırılabileceğini de belirtti.

Kaynak:nbcnews.com
Bonus: Edward Snowden’in hayatı film oldu
Ünlü ajanın hayat hikâyesi 6 Ocak 2017 tarihinde vizyona giren Snowden filmiyle beyaz perdeye taşınmıştı. Söz konusu filmin reklamının pek fazla yapılmaması ise dikkatlerden kaçmamıştı. Filmin konusu ve ayrıntıları ise şu şekilde:

Amerikan hükümetinin "güvenlik" adı altında e-postalara, sosyal medya hesaplarına, cep telefonu mesajlarına, hard disklere, kredi kartı ekstelerine ve hatta bilgisayar kamerasına kadar erişebildiğini öğrenen Edward Snowden, hükümet gizli hesap olmadığını ve tüm bunların gizli kanunlarla yasallaştırıldığını 2013 Haziranı'nda tüm dünyaya duyurur. Snowden o anda “Amerikan tarihinin gördüğü en büyük vatan haini” ilan edilirken aynı zamanda da bir kahramana dönüşecektir. 2014 yılında Laura Poitras tarafından Citizenfour adlı belgeseli hazırlanmış ve belgesel Oscar kazanmıştı. 3 Oscar ödüllü yönetmen Oliver Stone'un yönettiği filmde Snowden'ı Joseph Gordon-Levitt canlandırırken filmde ayrıca Shailene Woodley, Melissa Leo, Nicholas Cage, Zachary Quinto, Tom Wilkinson gibi ünlü oyuncular da yer alıyor. Luke Harling ile Anatoly Kucherena'nın yazdığı iki farklı kitabı kendisine kaynak alan Snowden'ın senaryosunu ise Kieran Fitzgerald ile Oliver Stone kaleme aldı. (Kaynak: Beyazperde)
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >