Eski Apple çalışanı, sürücüsüz otomobil sırlarını çaldığı gerekçesiyle tutuklanabilir

Apple
Apple

Çin’e giden uçağa binerken yakalanan eski Apple çalışanı, şirketin sürücüsüz otomobil projesini çaldığı suçlamasıyla yargılanacak.

Apple, sürücüsüz otomobil projesini hiçbir zaman resmi olarak açıklamasa da bu projenin varlığı hemen herkes tarafından biliniyor. Bu proje hakkında resmi açıklama yapmayan şirket, en iyisini yapana kadar yanlışlıkla oluşacak durumlara karşı sorumluluk yaşamak istemiyor olabilir.

Ticari sırları çalan biri olarak suçlanıyor

Son yaşanan olayda, eski çalışanının belge çalması durumu bu projenin varlığını daha da belirgin hale getirdi. Federal savcılar, Çin’e giderken Mineta San Jose Uluslararası Havalimanı’nda federal yetkililer tarafından yakalanan eski Apple çalışanı Xiaolong Zhang’ı ticari sırları çalan biri olarak suçladı.

Babalık izni aldıktan sonra Apple'dan ayrılıp Çin'e taşınacağını söyledi

Xiaolong Zhang, Apple’ın 2015 yılının Mayıs ayında otonom otomobil projesi için donanım ve yazılım tasarlamaya başladı. Hakkında oluşturulan suç dosyasında Zhang’in sensör verilerini analiz etmek için devre kartlarını tasarladığı ve test ettiği yazıyor. 1 Nisan’da babalık izni alan Zhang’in 30 Nisan’da işe döndüğünde amirine giderek işte ayrılacağını ve Çin’e taşınacağını bildirdi. Bu ayrılışın ardından bir açıklama yapan Zhang, daha sonra XMotor olarak da bilinen Xiaopeng Motors’ta çalışmak üzere Apple’dan ayrıldığını belirtti.

Zhang, ticari sır hırsızlığı suçundan suçlu bulunursa, 10 yıl hapiste ve 250 bin dolar para cezasına çarptırılacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >