Eski iPhone'ların kasıtlı yavaşlatılmasıyla ilgili TBMM'ye araştırma önergesi verildi

iPhone
iPhone

ABD, Fransa, İtalya ve İsrail'de açılan davalar ardından Apple'ın eski iPhone'ları kasıtlı yavaşlatma konusu Türkiye'de de meclis gündemine giriyor. Ayrıntılar haberimizde:

Eski iPhone'ların kasıtlı yavaşlatılması epey uzun süredir teknoloji gündeminde. Tansiyon tam düşecek derken farklı ülkelerden açılan davalarla konu tekrardan alevleniyor. ABD, Fransa, İtalya ve İsrail'in ardından Apple'ın kasıtlı yavaşlatma konusu Türkiye'de de meclisin gündemine gündeminde.

Meclis'e verilen araştırma önergesinde Türkiye'de 9.5 milyon iPhone kullanıcısı olduğu da belirtiliyor.
Meclis'e verilen araştırma önergesinde Türkiye'de 9.5 milyon iPhone kullanıcısı olduğu da belirtiliyor.

CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya tarafından TBMM'ye sunulan önergede şu açıklamalar yer alıyor:

  • Fransa'da ihlal yaptığı belirlenen şirketler, yıllık gelirinin yüzde 5'i kadar para cezasına çarptırılabilir. Bu, Apple'ın ödemeyi zorunlu kılacağı 11.5 milyar dolar ceza anlamına geliyor. Türkiye'de yaklaşık 9.5 milyon aktif iPhone kullanıcısının, bu yolla yeni telefon almaya yönlendirilmesi de Apple'a büyük davalar açılmasına neden olabilir. Samsung'un aynı nedenle 5 milyon Euro cezaya çarptırıldığı İtalya'da adaletsiz ticari aktiviteler gerçekleştirdiği belirtilmekte, cezanın sebebi olarak da ‘telefonda ciddi aksamalar ve bariz yavaşlamalar yaşanması sonucu kullanıcıların, yeni cihaz almaya yönlendirmesi' gösterilmiştir. Apple'ın, pil ömrü azalan eski telefonları yavaşlattığı yönündeki beyanları bile, Türkiye'deki 82 milyon vatandaşın menfaatleri adına bu konuyla ilgili araştırma yapılmasını zaruri hale getirmiştir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >