Facebook tamamen sökülüp takılabilen bir akıllı telefon geliştiriyor

Google Project Ara
Google Project Ara

Mobil pazarda üretim gerçekleştiren farklı üreticiler modüler akıllı telefon pazarından çekilirken, Facebook birçok bileşeni sökülüp takılabilen özel akıllı telefonlar üzerinde çalışıyor...

Bileşenleri tamamen sökülüp takılabilen modüler akıllı telefon kavramı birkaç senedir gündemde. Şu ana kadar ele avuca gelir somutörneklerin sayısı çok az olsa da önümüzdeki süreçte üreticilerin bu alana yönelmesi bekleniyor. Üstelik yalnızca akıllıtelefon üreticileri değil; teknolojisektöründeki farklı şirketlerin de bu alanda varlık göstermek için çalışmalar yapacağı tahmin ediliyor. Bu kapsamda en seçkin örneklerden biri ise Facebook. Son olarak Facebook'un modüler bir akıllı telefon tasarladığı ortaya çıkmış durumda.

Şimdilik patent aşamasında olan projenin önümüzdeki süreçte bitmiş bir ürün olarak kullanıcıların karşısına çıkması bekleniyor.
Şimdilik patent aşamasında olan projenin önümüzdeki süreçte bitmiş bir ürün olarak kullanıcıların karşısına çıkması bekleniyor.

Eski DARPA yöneticilerinden Regina Dugan'ın başında olduğu Facebook ekibi, Building 8 olarak isimlendirilen yeni projeyle modüler akıllı telefon kavramını hayata geçirmeyi hedefliyor. Hatta akıllı telefona ek olarak bir de tamamen "modülerlik" esasına dayalı olan bir akıllı hoparlör konusu da gündemde. Şu anda patent aşamasının yürütüldüğü ürünün geri dönüşüm konusunda da hayli sağlıklı olacağı üzerinde duruluyor.

Facebook'un modüler akıllı telefon projesinin geçen sene satın alınan Nascent Objects girişimiyle hayata geçirileceği ise bilinen detaylar arasında. Birçok farklı üretici bu alandaki çeşitli zorluklar sebebiyle üretim konusunu askıya almış; artık modüler akıllı telefon projeleri üzerinde çalışmayacağını bildirmişti. Ancak Facebook'un bu alan için özel bir çalışma yaptığı ve gelecek için farklı planlamalar içinde olduğu aşikar.

Not: Kapak fotoğrafı Google'ın modüler akıllı telefonu Project Ara'ya aittir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >