Facebook, Yeni Zelanda saldırısında neden hızlı davranmadı?

Facebook
Facebook

Yeni Zelanda saldırısı sonrasında Facebook ve YouTube hızlıca açıklama yaptı. Videolar hakkında gerekenlerin yapıldığı belirtilse de aslında hemen herkes istediği an katliam videosunu bu platformlardan izleyebildi. Peki ama Facebook, Yeni Zelanda saldırısında videoyu kaldırma konusunda neden hızlı davranmadı?

Yeni Zelanda'da iki camiye düzenlenen silahlı saldırıda toplamda 50 kişi hayatını kaybetti. Üstelik ağır yaralılar da var. Bu olayın Facebook'tan canlı olarak yayınlanması ve sonrasında videoların YouTube'a yüklenmesi ise büyük yankı uyandırdı.

Hem Facebook hem de YouTube konuyla alakalı açıklama yaptı. Facebook, CNET'e doğrulanmamış görüntülerin kaldırıldığını açıkladı. Yeni Zelanda'daki Facebook temsilcisi Mia Garlick, "Yeni Zelanda polisi canlı yayının başlamasından kısa bir süre sonra bizi bir uyardı ve yayını yapan kişinin hem hesabı hem de videoyu kaldırdık" şeklinde konuştu. YouTube da tüm görüntülerin kaldırıldığını / kaldırılacağını taahhüt etti.

gzt

Mark Zuckerberg'in birinci gündem maddesi değil

Konuyla alakalı Wired'da yayınlanan bir makale ise Facebook'un neden çok hızlı bir şekilde önlem almadığını açıklıyor. Birkaç maddeyle kısaca açıklamak gerekirse ilk madde aslında Facebook son dönemlerde birçok farklı hususla mücadele ediyor. Özellikle Cambridge Analytica skandalının ortaya çıkmasının ardından birçok farklı yeni önlem aldı. Ancak her geçen dakika netleşen yeni bir 'veri sızıntısı' sebebiyle MarkZuckerberg'e güven kalmadı. Bu tarz olayların kapsamı genişlediği için Facebook'u yönetmek zorlaştı. Bu noktada personellerin yeterli gelmiyor olması da diğer bir seçenek. Ayrıca dünyanın ayağa kalktığı bu husus dahi Zuckerberg'in birinci gündem maddesi olmuyor. Dolayısıyla işin özü bu birkaç maddeden ibaret.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >