Facebook'tan 'sinir bozucu' açıklama: 'Şifreleriniz düz metin halinde'

Facebook, 'şifrelerin saklanması' skandalıyla sarsıldı.

Skandal veri paylaşım hamlelerinden 'asla' vazgeçmeyen Facebook, yaptığı hatalar dışında problemli açıklamalarıyla da sinir bozuyor. Şirket son olarak milyonlarca Facebook kullanıcısının şifre bilgilerinin sunucularda düz metin olarak saklandığını açıkladı. Bu açıklama 'güvenlik nerede?' sorusunu da beraberinde getirdi.

Onlarca farklı kez veri sızdırma, kullanıcı aleyhine işlem ve gizlilik problemleriyle gündeme gelen Facebook, gündemde olmaktan da öte mahkemeler karşısında savunma yapmak zorunda kalmıştı. Mark Zuckerberg'in bizzat muhatap olduğu bu iddialar şirket güvenilirliğini sarsmış, Facebook'u veri konusunda 'mimli' hale getirmişti. Ortaya atılan son iddialar, sürecin herhangi bir değişikliğe uğramadan devam ettiğini, Facebook'un aynı Facebook olduğunu gözler önüne seriyor.

Mark Zuckerberg, 'güvenlik konusunda' sınıfta kalmaya devam ediyor.
Mark Zuckerberg, 'güvenlik konusunda' sınıfta kalmaya devam ediyor.

600 milyonu aşkın kullanıcının verisi 'düz metin' olarak saklanıyor

Krebs on Security isimli bir blog, dünyanın en büyük sosyal medya platformu konumunda yer alan Facebook'un 600 milyonu aşkın kullanıcısının şifrelerini düz metin olarak kaydettiğini iddia etmişti. Sosyal medya ve teknoloji forumlarında büyük ses getiren iddia sonrası Facebook, oldukça 'sinir bozucu' bir açıklama yaptı. Şirket tarafından yapılan açıklamada milyonlarca Facebook kullanıcısının şifrelerinin düz metin olarak saklandığı onaylanırken, bu bilgilerin şirket içi sunucularda saklandığı ve dışarıdan erişime kapalı olduğu belirtildi. Facebook ayrıca çalışanlarının bu bilgilere ulaşımı kötüye kullanmalarıyla ilgili herhangi bir kanıt olmadığını söyledi.

Facebook cephesinin iddiaları kabul etmesi ve bu durumu 'normal' olarak nitelendirmesi birçok kullanıcının sinirini bozmaya yetti.
Facebook cephesinin iddiaları kabul etmesi ve bu durumu 'normal' olarak nitelendirmesi birçok kullanıcının sinirini bozmaya yetti.

'Düz metin olarak saklanması hukuken doğru değil'

Facebook'un yaptığı açıklama sonrası tepkiler de beraberinde geldi. Siber güvenlik uzmanı Andrei Barysevich, mevcut güvenlik koşullarına göre şifrelerin düz metin şeklinde saklanmasının yasak olduğunu ifade ederken Facebook gibi büyük bir şirketin şifreleri düz metin olarak tutmasının geçerli bir neden olamayacağını da ifade etti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >