Facebook'un kirli çamaşırları: Kişisel veriler Microsoft, Amazon ve Spotify ile de paylaşılmış

Facebook
Facebook

New York Times'ın paylaştığı yeni rapor, Facebook'un aslında paylaştığı kişisel bilgilerin açıklanandan daha fazla olduğunu gösteriyor. Konuya ilişkin tüm ayrıntılar haberimizde:

Kişisel verilerin ortalığa saçılması sebebiyle Facebook'un başı uzun süredir dertte. Üstelik bir süre 'söylenti' aşamasında kalan konuların aradan vakit geçtikçe kesinlik kazanması ise ayrı bir problem. New York Times, Facebook'un yıllardır dünyanın en büyük şirketlerine kullanıcıların kişisel verilerini izin almadan sattığını raporladı. Buraya kadar her şey normal gibi görülebilir. Ama aslında bu erişim meselesi sanıldığından çok daha büyük.

Cambridge Analytica skandalı sonrasında güvenlik konusunda ek çözümlere ihtiyaç duyan Facebook, büyük çaplı siber güvenlik şirketleriyle de görüşme yapıyor.
Cambridge Analytica skandalı sonrasında güvenlik konusunda ek çözümlere ihtiyaç duyan Facebook, büyük çaplı siber güvenlik şirketleriyle de görüşme yapıyor.

Son haberlerde gündeme gelen isimler Microsoft, Amazon ve Spotify. Her üç şirketin de Facebook kullanıcıları verilerinin birçoğuna sahip olduğu belirtiliyor. Az önce de bahsettiğimiz New York Times raporunda Facebook'un yüzlerce sayfalık şirket içi belgeleri yer aldığı ifade ediliyor.

Ayrıca bu belgeler haricinde toplamda 50 kişilik bir Facebook çalışankadrosunun verdiği bilgilerden de bahsediliyor. Sonucunda ise bu rapor ve kapsamlı haber ortaya çıkıyor. Haberde kısaca Facebook'un şu ana kadar dünya tarihinde hiçbir şirketin sahip olmadığı kadar fazla veriye sahip olduğu belirtiliyor. Ayrıca bununla alakalı olarak kişisel verilere izinsizce erişim izni verildiği ve bu erişim hakkının sosyal ağın 'kabul ettiğinden' daha fazlası olduğu ifade ediliyor. Peki ama bu nasıl oluyor? Yani veriler nasıl sızdırılıyor ya da doğrudan satılıyor mu?

Tüm bu yaşananlardan sonra Facebook'un silinesi için birçok farklı kampanya yürütüldü.
Tüm bu yaşananlardan sonra Facebook'un silinesi için birçok farklı kampanya yürütüldü.

Veriler satılıyor mu?

Aslına bakılırsa insanların en çok merak ettiği detaylardan biri bu. Yani kullanıcıverileri doğrudan satılıyor mu yoksa 'paylaşılıyor' mu? Yayınlanan haberde Facebook'un toplamda 150'den fazla şirketler kişisel verileri paylaştığı yer alıyor. Üstelik bu kişisel verilerin içinde özel mesajlar da bulunuyor.

Serbest Ticaret Komisyonu'nun eski çalışanları New York Times'a yaptığı açıklamalarda insanların hangi verilerin ek şirketler paylaşılacağından emin olmadan birçok farklı veriyi doğrudan paylaştığını ifade ediyor. Özellikle bu yıl yaşanan Cambridge Analytica skandalının ardından Facebook'un veri paylaşım politikaları çok daha fazla tartışılmaya başlandı. Konuya ilişkin detaylar açığa çıktıkça ayrıntılı haberlerle bilgilendirme yapacağız.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >