Ford, halinden memnun değil: '7 bin çalışan işten çıkarılacak'

Ford.
Ford.

● ABD’li otomotiv devi Ford, dünya genelindeki tüm çalışanlarının yüzde 10’unu işten çıkaracağını açıkladı.

● 7000 kişiye tekabül eden kısım, yıllık 600 milyon dolarlık tasarruf anlamına geliyor.İşten çıkarma süreçleri Ağustos ayında tamamlanacak.

● Ford’un 7000 kişilik tenkisat hamlesi şirket tarafından, yeniden yapılanma ve daha yetkin isimlerle çalışma arzusu olarak değerlendirildi.

Dünyanın en büyük otomotiv şirketleri arasında gösterilen Ford, 1903 yılında Detroit’te kurulduğundan bu yana sektörün en iddialı ve en yüksek istihdam oluşturan elementlerinden biri olarak değerlendiriliyor. Ford’un tarihin ilk otomobil üreticisi olmasından mıdır bilinmez, şirket birçok farklı alanda dünya otomotiv sektörüne yön vermesiyle tanınıyor. Dünya genelinde 110 farklı fabrikaya sahip olan şirket, 70.000 farklı çalışanla gerçek bir dev konumunda.

Ford'un eski fabrikalarından bir görüntü. Ford, 20. yüzyılın başından itibaren yüz binlerce farklı insana istihdam sağladı.
Ford'un eski fabrikalarından bir görüntü. Ford, 20. yüzyılın başından itibaren yüz binlerce farklı insana istihdam sağladı.

Yapılacak uzun ve detaylı bir Ford değerlendirmesi birçok farklı olumlu yargı içerirken işlerin ise ‘güllük gülistanlık’ olduğunu söylemek pek mümkün değil. Otomobil devi, şirket içi yeniden yapılanma süreci gerekçesiyle dünya çapında faaliyet gösteren personellerinin yüzde 10’uyla yollarını ayıracak. Toplamda 7.000 kişiye tekabül eden bu tenkisat hamlesi, Ford’a yıllık yaklaşık 600 milyon dolarlık bir tasarruf sağlayabilir. Ağustos ayında tamamlanması beklenen işten çıkarma süreci birçok farklı bölgede farklı oranlarda gerçekleşecek.

Ford, yeni yatırımlarında 'nostaljik araçların' yeniden yapılandırılıp sürece dahil edilmesine de özen gösteriyor.
Ford, yeni yatırımlarında 'nostaljik araçların' yeniden yapılandırılıp sürece dahil edilmesine de özen gösteriyor.

İşten çıkarma süreci nasıl işleyecek?

Ford, yeniden yapılanma ve aksaklıkları ortadan kaldırma olarak özetlediği işten çıkarma hamlesini farklı bölgelerde farklı koşullarda gerçekleştirecek. Planlanan işten çıkarmaların 2.400 tanesi Kuzey Amerika’da yapılacak. Bunun dışında 1.500 farklı pozisyonda ise karşılıklı anlaşma yöntemiyle yollar ayrılacak. Şirket CEO’su Jim Hackett’in Pazartesi gönderdiği bir mektupta belirttiği üzere bu hamle, şirket içi bürokratik yükü hafifletmek ve yönetim yapısını düzleştirmek adına yapılıyor; aynı zamanda ödeme bütçeleri de büyük ölçüde azalmış olacak.

Ford CEO'su Jim Hackett, işten çıkarma hamlesini şirket içi bürokratik yükü hafifletmek amacına yönelik değerlendiriyor.
Ford CEO'su Jim Hackett, işten çıkarma hamlesini şirket içi bürokratik yükü hafifletmek amacına yönelik değerlendiriyor.

Ford, şirket içinde gerçekleşen yeniden yapılanma süreci nedeniyle birkaç aydır, belli periyotlarla toplu işten çıkarmalar yapıyordu. Hatta geçtiğimiz yıl satış istatistiklerini artırma ve elektrikli otomobillere odaklanarak daha modern araçlar üretme amacıyla yeniden yapılanma işlemlerine 11 milyar dolar harcanmış ve bu yüksek tutarlı harcamalar sonucu bir tasarruf hamlesi beklenir hale gelmişti.

Ford’un ilk krizi değil: ‘Neler olmuştu?’

Ford, kötü giden süreçler dolayısıyla gerçekleştireceğini açıkladığı işten çıkarma hamlesiyle birçok insanı şaşırtsa da bu durum Ford tarihi için bir ilk değil. Ford, tarihi boyunca çok sayıda farklı krizle karşı karşıya yaşamıştı. İlk olarak Birinci Dünya Savaşı sırasında bütün şirketlerde olduğu gibi Ford da çöküntü yaşadı ve birçok fabrikasını kapatmak zorunda kaldı. İkinci Dünya Savaşı sırasında ise tank üreterek ayakta kalmayı başaran Ford daha sonraki yıllarda kendini toparlayarak Türkiye başta olmak üzere birçok ülkede fabrikalar açtı. Sonu iyi bitse de bu zorlu süreç, Ford için oldukça problemli ve zorluklarla dolu bir dönem anlamına geliyordu.

Volvo, Jaguar ve Land Rover.
Volvo, Jaguar ve Land Rover.

Ford ayrıca; Land Rover, Volvo ve Jaguar gibi markaları bünyesinde barındırmasıyla da parmak ısırtırken 2008 yılı Dünya Ekonomik Krizi sürecinde, önce Jaguar ve Land Rover’ı sonra ise Volvo’yu elinden çıkarmak zorunda kalmıştı.

Ford’un bu dönemi nasıl atlatacağını zaman gösterecek olsa da, şirketin zorlu süreçlere karşı gösterdiği dirayet ve savunma refleksi her zaman için umut verici.

Ford, farklı inovatif geliştirmelerle de yakından ilgileniyor!

  • - Şirket son dönemde, ürettiği otomobillere kazaları önlemek ya da etkisini azaltmak için eklediği otomatik frenleme teknolojisini market arabalarına uygulamıştı.
  • - Çarpışma öncesi destek adı verilen sistem, market arabasının önüne yerleştirilen kamera ve radarlarla aracın önündeki yolu tarayarak çalışıyor
  • - Ford'un bir süredir devam eden Ford Interventions konsept serisinin ürünü olarak karşımıza çıkan sistem, günlük hayattaki problemleri otomobil teknolojilerini kullanarak çözmeyi önceliyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >