Foxconn'un kurucusu Apple'ı üretim konusunda Çin dışına çıkarmak için çağrı yapıyor

Apple
Apple

Bloomberg ve Associated Press'e göre Foxconn'un kurucusu, Apple'ın iPhone üretimini ABD ile Çin arasındaki gerilimin tam ortasında Çin'den Tayvan'a kaydırması için teşvik ediyor.
Önceki raporlar, Foxconn'un oluşturacağı yeni fabrikalarla üretimi Hindistan ve Vietnam da dahil olmak üzere dünyanın diğer bölgelerine kaydıracağı yönündeydi.
Apple bu süreci muhtemelen - doğal olarak - çok riskli buluyor.

Apple'ın en büyük ortaklarındanFoxconn'un kurucusu Terry Gou, Bloomberg ve Associated Press'inhaberlerine göre, iPhone üreticisini Çin'den uzaklaştırmaya teşvik ediyor.

Yayınlara göre, şirket hissedarları toplantısında bulunan Gou, 'Apple'ı Tayvan'a taşımayı çağırıyorum' dedi. Ek olarak, 'Bunun mümkün olduğunu düşünüyorum' cümlesi de geçiyor.

Gou'nun yorumları, ABD ile Çin arasındaki gerginliğin artmaya devam ettiğini ve Trump yönetiminin 300 milyar dolar değerinde Çin malına ek tarife uygulama tehdidinde bulunduğunu belirtiyor.

Başkan Trump kısa süre önce, dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon üreticisi olan Çinli teknoloji devi Huawei'yi, Çin hükümetine arka kapı açtığından dolayı kara listeye almıştı. Dolayısıyla Foxconn aslında kendisi için endişe duyuyor.

Asıl amaç üretimi Çin dışına kaydırmak.
Asıl amaç üretimi Çin dışına kaydırmak.

Nikkei Asian Review'da bu hafta başında yayınlanan bir rapora göre Apple üretiminin %15 ila %30'unu Çin'den Güneydoğu Asya'ya taşıyor. Raporda, bunun ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığından bağımsız olarak Apple'ın bir süredir yapmayı düşündüğü bir hareket olduğu öne sürülüyor.

Bir yönetici, Nikkei Asian Review'a verdiği demeçte şunları söylüyor:

    Daha düşük doğum oranı, daha yüksek iş gücü maliyetleri ve üretimi bir ülkede aşırı merkezileştirme riski var. Bu olumsuz faktörler hiçbir yere gitmiyor.

Foxconn'un yarı iletken İş Grubu Başkanı kısa süre önce Wall Street Journal ve Bloomberg'in bildirdiğine göre, Apple'ın gerekirse üretim bantlarının Çin'den çıkarmasına yardım edebileceğini söyledi. Şirketin, Apple'a ABD için ürünler tedarik etmek için Çin dışında yeterli kaynağa sahip olduğunu da ekledi.

Foxconn, daha önce yer alan habere göre üretimi başka bir yere taşımak istiyordu. Örneğin Gou, Nisan'da

Bloomberg'e konu olan bir habere göre Hindistan'da seri üretime geçecekti.

Ancak üretimi Çin haricinde farklı bir yere kaydırmak aslında Apple için muhtemelen karmaşık ve masraflı bir iş. Wedbush Securities'in Genel Müdürü Dan Ives, konuyla alakalı olarak şunları söylüyor:

    Apple, şirketin Çin'deki üretimle alakalı her detaya gerçekten çok dikkat ediyor. Bu aslında General Motors ya da Ford'un Detroit'ten uzaklaşacağını söylemesiyle aynı şey.

Dolayısıyla şu anda Çin'den Tayvan'a geçiş yok gibi görünüyor. Ancak önümüzdeki dönemlerde neler değişir göreceğiz.