General Electric'in Boeing 777X için geliştirdiği jet motoru ilk uçuş testinden geçti

GE9X
GE9X

2019'un sonunda ticari uçuşlara başlayacak Boeing 777X'in General Electric tarafından geliştirilen jet motoru ilk uçuş testini başarıyla tamamladı. GE'nin en tasarruflu motoru olan GE9X, 777X'in yük taşıma kapasitesini 351,5 tona çıkaracak.

Boeing'in 2013'te duyurduğu geniş gövde ve çift motorlu uzun mesafe yolcu uçağı 777X, önümüzdeki yılın sonunda resmen ticari uçuşlarda kullanılmaya başlayacak. Bu hedef doğrultusunda uçağın en büyük jet motoru tedarikçisi seçilen General Electric, GE9X adını verdiği yeni nesil motorunun ilk uçuş testini gerçekleştirdi.

İlk önce 2017'de yapılması planlanan GE9X'in uçuş testi, şubat ayına taşındıktan sonra kısa bir gecikmeyle bu ay tamamlandı. 335 santim pervane genişliği ile türünün en büyük örneklerinden biri olan GE9X, çift motorlu Boeing 777X'in maksimum yük taşıma kapasitesini 351,5 ton seviyesine çıkararak bu sınıftaki uçaklar arasında zirveye yerleşecek.

İtme kuvveti oranına göre General Electric'in şimdiye kadar geliştirdiği en tasarruflu, en sessiz ve en düşük emisyonlu jet motoru olan GE9X, kendi segmentindeki diğer motorlara kıyasla %10 daha yüksek verimle yakıt yakmayı başarıyor. Bu istatistiğin 777X'e rakip çift motorlu yolcu uçaklarıyla kıyaslandığında yüzde 5 daha düşük yakıt tüketimi olarak geri dönmesi bekleniyor.

Yıl boyunca onlarca kez test uçuşu yürütüldükten sonra nihayet sertifikalanacak olan GE9X'in 2019'un başında Boeing 777X ile ilk uçuşunu gerçekleştirmesi planlanıyor. Uçağın ticari faaliyetine ise Aralık 2019'da başlanacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >