Google’dan Apple’a 3 milyar dolar

Google ve Apple.
Google ve Apple.

Apple’ın tam anlamıyla açıklamamasına rağmen, Google’ın Apple’a ödediği ücret çokça konuşulmaya başladı. Bu ödemenin nedeniyse iPhone ve iPad’lerdeki varsayılan arama motorunun Google olarak devam etmesini sağlamak…

Günümüzün en prestijli ve en çok takip edilen teknoloji şirketlerinin başında gelen Apple, yalnızca bu titriyle bile birçok kapıyı hiç zorlanmadan açabiliyor. Yıllardır, herhangi bir ayar yapmadan direkt olarak iPhone ve iPad’lerde arama motorunun Google olması alışılagelmiş bir durum olarak karşımızda. Bunun karşılığındaysa Google, her yıl Apple’a özel bir ücret ödüyor. Her iki tarafın da kazandığı bir anlaşma olarak nitelendirilebilecek bu durum, Apple’a azımsanamayacak seviyede bir ücret, Google’a ise daha fazla sayfa gösterme imkanı tanıyor.

Google’ın 79,38 milyar dolarlık gelirinin yüzde 88’ini reklamdan kazanıyor olması anlaşmanın önemini gözler önüne sermek konusunda yeterli. Bu reklam pastası içerisinde yalnızca iPhone’lardan gelen reklam gelirleri hesaplandığında inanılmaz rakamlarla karşılaşmak mümkün. Yalnızca iOS değil Android reklamlarını da tamamen eline geçirmiş durumda olan Google’ın reklam konusunda durmak istemeyen tavrı devam ediyor.

Google’ın Apple’a ödediği bu bedel, uzun bir süre boyunca artarak devam edecek gibi duruyor…

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >