Hapşırırken kendini tuttu, boğazı yırtıldı

Hapşırık.
Hapşırık.

Hapşıracağı anda ağzını ve burnunu kendi kendine tıkayarak tutmaya çalışan adamın basınç dolayısıyla boğazı yırtıldı.

Oldukça nadir olarak karşımıza çıkan bu durum, birçok insanın sürekli olarak uyarıldığı fakat genelde dikkate almadığı bir gerçekliği de yüzümüze vuruyor. BMJ Case Reports üzerinden yayınlanan bir makaleye göre 34 yaşında bir adam, tam hapşıracağı sırada kendini tutması nedeniyle boğazında bir yırtık oluşuyor. Bu yırtığın ardından boğazında meydana gelen şişliği fark eden adam, yutkunamadığı ve konuşamadığı halde bir şeyler yemedi ve içmedi. Akıllıca davranan adam direkt olarak hastaneye gitti.

Bu sorun sonucunda en az iki aylık rutin kontrol gerekiyor

Hastanede yapılan tetkikler sonucunda, hapşırığın oldukça kuvvetli olduğu ve ciddi bir yükseklikte basınç oluşturduğu kanısına varıldı. Genç adamın hapşırması, gırtlak tarafında yer alan zar dolu boşluğu yırtarak hava kabarcıklarının oluşmasına neden olmuş. Daha sonra bir süre antibiyotik tedavisi ve yemek yiyemediği için serum kullanan adam, bir haftanın ardından taburcu edilip iki ay boyunca rutin kontrol altında tutuldu.

Bu haberin de öğrettiği gibi uzun zamandır sürekli olarak işittiğimiz "hapşırırken kendini tutma!" nasihatine uymak bir zorunluluktan ibaret...

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >