Hayat kurtaran rehberimiz Navigasyon: "Rota yeniden hesaplandı!"

Navigasyon sistemleri nasıl çalışır?
Navigasyon sistemleri nasıl çalışır?

Yeni nesil telefonların tamamı tarafından desteklenmesi bir yana artık kullanmayana şaşkınlıkla bakılmasına sebep duruma gelen GPS cihazları birçok kullanıcının işini kolaylaştırdığı gibi baştan sona tam bir rehber konumuna geldi. İşte tüm detayları ile konum servisleri...

Seyahat esnasında kaybolmak kimsenin karşılaşmak istemediği bir durum olarak nitelendirilebilir. Hiç bilmediğiniz bir yerde, adres sormak dışında alternatif bir yol gösterici bulmak ciddi anlamda zor olacaktır. Yolculuk esnasında öyle durumlarla karşılaşılabilir ki bazen tabela takip etmek bir yana yol sorulabilecek herhangi biriyle bile karşılaşmak imkansıza yakın olabilir. İşte tam bu anlarda imdadımıza yetişen, yıllardır bizim en yakın "teknolojik dostlarımız"dan biri olmayı başaran GPS servisleri, artık her telefona, dolayısıyla her şoförün hayatına girmiş durumda.

Hemen her telefon tarafından desteklenmeye başlayan GPS, Türkçe olarak "Küresel Konumlandırma Sistemi" olarak isimlendiriliyor. Günümüz akıllı telefonlarında bulunan GPS alıcıları sayesinde kaybolmak korkusu tarih olmak üzere. Uygun yazılım ve servis paketiyle birlikte GPS sistemi, yerinizi tam olarak saptamak konusunda oldukça başarılı. Size yol ile ilgili verdiği bilgi ve direktifler daha efektif bir yolculuk yapmanızı sağlayabiliyor.

Peki GPS cihazları temelde nasıl çalışır? Basitçe bahsetmek gerekirse cep telefonları çift yönlü çalışan özel bir telsizdir. Baz istasyonları hücre ağını oluşturan kulelerdir. Cep telefonları kendilerine en yakın baz istasyonuyla iletişim kurabilmelerini sağlayan düşük güç vericileri içerirler. Kullanıcı hareket ettiğinde aynı zamanda bir hücreden diğerine de hareket etmiş olur.

Siz hareket ederken baz istasyonu cep telefonunuzun sinyal gücünü izler. Siz bir hücrenin sonuna vardığınızda, cep telefonunuzun sinyali azalır. Tam bu sırada, siz bir diğer hücreye vardığınızda, bu yeni hücrenin baz istasyonu sizin cep telefonu sinyalinizin arttığını belirler. Siz bir hücreden diğerine hareket ettikçe baz istasyonları da sinyalinizi bir diğerine transfer eder. Burada bulunduğunuz şehri bir bal peteğine benzetirsek, petekte bulunan her kutucukta bir baz istasyonu bulunur ve bu kutucukların kapsadığı alan da sizin bulunduğunuz hücreyi temsil eder. Uzak yerleşimler içerisinde, baz istasyonları birbirinden ciddi manada uzakta olması nedeniyle, tutarlı sinyal almak mümkün olmayabiliyor ve baz istasyonları çok miktarda olmalarına rağmen dağlar ve yüksek binalar sinyal alımını engelleyebilir. Bazen binalardaki asansörler bile net sinyal alımını engelleyebilir.

Tıpkı cep telefonu gibi, GPS alıcıları da radyo dalgalarına dayalı olarak çalışır. Yeryüzündeki antenler yerine, dünya yörüngesinde bulunan uydularla iletişim kurarlar. Dünya yörüngesinde 27 adet GPS uydusu bulunmaktadır, bunların 24 tanesi aktif kullanımda, diğer 3 tanesi ise arıza durumlarında kullanılmak üzere yedek olarak bulundurulmaktadır.Sizin yerinizi belirlemek amacıyla, GPS alıcıları;

  • - Sizinle irtibatta olan en az 3 uydunun konumu,
  • - Sizin bu uydularla ilişki kurduğunuz yeri

belirlemek zorundadır.

Sonuç olarak, GPS sistemine sahip olabilmek için herhangi bir ücret ödemenize gerek olmamaktadır. GPS genel olarak ücretsiz bir hizmettir. GPS alıcısı olan ve ”el terminali” olarak adlandırılan aletten satın aldıktan sonra otomatikman GPS sistemlerine katılabilirsiniz. Telefonlarda herkese açık olan uygulamalar ya da parayla satın almanız gereken birkaç adım üstün programlardan örneklenebileceği gibi, GPS sistemlerinde de daha geniş çaplı bilgilere ulaşmak ya da daha farklı sistemlerle uğraşmak isterseniz belirli bir ücret ödeyip o şekilde elde etmeniz gerekmektedir. Olayın temeli sadece elinizdeki GPS alıcısını çalıştırıp size otomatikman bulunduğunuz konumu belirtmesidir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >