Apple Madalyonu Kısım II: Hiçbir şey eskisi gibi olmadı: Apple sonrası neler değişti?

Hiçbir şey eskisi gibi olmadı: Apple sonrası neler değişti?
Hiçbir şey eskisi gibi olmadı: Apple sonrası neler değişti?

Apple piyasaya sürdüğü ürünler, yayınladığı reklam filmleri, şirket yönetim biçimleri gibi birçok farklı konuda dünyanın çok sayıda şirketine ilham olmayı başardı. Yalnızca kendi kategorisinde değil inovasyon ve ticaretle uğraşan her şirket için referans olabilen Apple, piyasada kendini gösterdiğinden bu yana hiçbir şey eskisi gibi olmadı. İşte Apple ile değişen, farklılaşan her şey…

Apple, 29 Haziran 2007 günü ilk iPhone’unu Steve Jobs’ın ellerinde tanıttığından bu yana tam 4055 gün geçti. 4055 gün boyunca onlarca farklı rakip, onlarca farklı sorun, onlarca farklı başarısızlık birçok açıdan Apple’ın canını sıkmayı başardı. Tüm bu problemlerin dışında ‘ilk’ akıllı telefon olmamasına rağmen sektöre dair hemen her şeye öncülük eden Apple, mobil devrim tanımını sonuna kadar hak eden birçok çalışmayı süratle hayata geçiriyor. Az sayıda şirketin hatta endüstrinin ancak aşabileceği çok sayıda eşik, Apple cephesinde kolaylıkla olmasa da inanılmaz bir devinimle aşılabiliyor. Apple sonrası, Apple’ın bir şekilde temas ettiği her sektörde ortaya çıkan farklılıkları ve yalnızca Apple’ın kılavuzluğunda gerçekleşebilecek tüm değişiklikleri sizleri için derledik. İşte dünyada dev Apple etkisi…

1. iPhone, interneti mobile dönüştürdü

Steve Jobs, 2007 yazında iPhone’u ilk kez piyasaya sürdüğünde, birçok farklı tanım yaparak şirketinin en önemli ve en özel cihazını konumlandırmaya çalıştı. Bu çalışmalar neticesinde ‘devrimci bir cep telefonu’, ‘dokunmatik kontrole sahip geniş ekranlı bir iPod’ ve ‘bir dönüm noktası olan internet iletişim cihazı’ tanımları iPhone’ları kitlelere mal etmek için yeterli görüldü. Bu sloganlar üzerinden inşa edilen iPhone dünyası birçok açıdan tarihe geçmeyi başardı. Üç slogan sonrası her birinin içerdiği anlam bir kenara bırakılarak iPhone’un internet cihazı olması özelliğine vurgu yapan gerçeklik ortaya çıktı. Mobil ses kullanımı ve patlayan mobil internet trafiğini (iOS - Android uygulamaları, fotoğraflar ve özellikle video paylaşımları) gösteren infografiğin de ortaya koyduğu üzere iPhone, piyasaya çıktığından bu yana tüm alışkanlıkları değiştirerek mobil transferlere ve mobil kullanımlara merkez olmayı başardı.

2. Apple DSLR’ı da mağlup etti

İnsanların en sevdiği aktivitelerin başında gelen ‘fotoğraf çekme’ işi uzunca bir zamandan bu yana bir akıllı telefon görevine dönüşmüş durumda. Akıllı telefonlar, özellikle fotoğraf düzenleme uygulamalarının popülerleşmesiyle birlikte başarılıvekompakt kameraları herkesin cebine yerleştirmeyi başardı. Tüm akıllı telefon kullanıcılarını profesyonel birer fotoğrafçıya dönüştüren değişim sosyal medya platformlarının hızlı dönüşümleriyle bambaşka bir seviyeye çıkmış oldu. Fotoğraf çekmek dışında onları sergileyip paylaşmak da gerçek bir uğraşa dönüştü. Pazar araştırmaları üzerine yoğunlaşan KeyPointIntelligence’ın verilerine göre 2017 yılında dünya çapında 1.2 trilyon dijital fotoğraf çekildi ve bunların %85’lik kısmı için akıllı telefonlar kullanıldı. Sayının 2011 yılında 400 milyar olduğu düşünüldüğünde iPhone sonrası gelinen seviye daha da görünür olabiliyor…

3. iPhone sonrası yalnızca cihazdan para kazanma devri kapandı

Apple, dünya genelinde satışa çıkardığı cihazlar ve onlar üzerinden kazandığı paralar ile büyük bir etkileşim ağı oluşturmuş durumda. Apple’ın kazanç kalemleri değerlendirildiğinde en önemli parçanın telefon satışları yerine başka parametreler olduğunun fark edilmesi de başka bir gerçekliği gözler önüne seriyor: Uygulama alışverişi. Apple, ilk iPhone’dan tam bir sene sonra, 2008 yılında AppStore’u piyasaya sürdüğünde yalnızca 500 uygulama kullanılabilir durumdaydı. Bugün 2.1 milyon uygulamayla anbean büyüyen uygulama mağazası, 3.4 milyonluk Google Play uygulamasıyla da kendini göstermekten geri durmuyor. 2017 yılının ilk dört ayında, AppStore ve Google Play üzerinden gerçekleştirilen indirme ve uygulama içi satın alma işlemleriyle elde edilen gelir, 10.5 milyar dolara yükseldi. Buna, Amazon’daki satın alma işlemlerinden elde edilen gelir gibi uygulama içi reklamcılık veya ticaretten elde edilen gelirlerin de dahil olmadığını hatırlatalım. Apple’ın hanedan kurduğu söylenebilecek olan uygulama satışları ciddi bir ‘para ve güç kaynağı’ konumunda…

4. Çevrimiçi hizmet sektörüne Apple damgası

Kullanıcı isteklerine göre şekillendirilen ve çevrimiçisektör ismiyle anılan tüm aktiviteler 90lı yılların sonundan itibaren dünya genelinde kullanılmaya başlandı. İş gücü veya veri toplamı olarak faaliyet gösteren tüm etkileşimler alışveriş anlayış ve yaklaşımlarını da değiştirdi. GPS çipli üretimlerden UBER gibi ‘kullanıcı-görev’ uygulamalara kadar her bir işlem iPhone sonrası büyük bir hıza kavuştu…

5. Sakız satışları bile Apple'dan etkilendi

Stratejik hamleler gereği dergi ve şekerlemelerin stoklanmasına büyük özen gösteren süpermarketler ödeme sıralarını bu ürünlerle doldurmaktan geri durmuyor. Ödeme yapmayı bekleyen, kuyrukta olan tüketicilerin etrafa bakıp gördüğü şeyleri alması üzerine kurulu bu düzen, kuyruklarda etrafa değil akıllı telefonlara bakılması gerçeğiyle hızlıca değişime uğradı. Pazar araştırması şirketi Euromonitor International’a göre, gerçekten de sakız satışları iPhone’un çıktığı 2007’den bu yana %15lik bir azalma gösterdi.

6. Apple sonrası zaman geçirme alışkanlıkları da değişti

İlk iPhone’un satışından bu yana insanlar her zamankinden daha uzun süreler medyaya zaman ayırıyor. Önceleri, medya dışı bir aktivite olarak tanımlanabilecek olan sosyalleşme, bugünlerde sosyal medya ve mobil bağlantılar üzerinden gerçekleştiriliyor. Bunun dışında web’de harcanan zaman, basılı gazete veya kitap okuma ya da televizyon izlemek gibi diğer medya aktivitelerine ayrılan zamanın yerini almış durumda.

7. Apple, reklam sektörünü de baştan sona değiştirdi

Gözlerin baktığı, insanların görmek istediği her yere yerleştirilen reklamların temel motivasyonu ‘satın alınırabilirlik’ üzerine kuruludur. İnternet, televizyon gibi geleneksel reklam platformlarının yerini ‘mobil’in almasıyla birlikte iPhone’un reklam sektöründe sağladığı büyük değişim de gözler önüne serilmiş oldu. Mobil reklam harcamaları bu yıl, masaüstünügeçmeyibaşardı

8. iPhone Apple’ın çehresini değiştirdi

Teknoloji devi Apple, 2006 yılında 19.3 milyar dolar gelirle 1.9 milyar dolar kar etmeyi başarmıştı. Çoğunluğu iPod ve Mac üretimleri üzerinden sağlanan bu gelir, iPhone’un piyasaya çıkışı sonrası 10 yıl içerisinde 10 katlık bir büyümeye dönüştü. iPhone satışa çıktığından bu yana Apple resmen devleşti…

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >