Huawei Mali İşler Müdürü'nün gözaltına alınmasının ardından Kanada'dan ilk açıklama geldi

Huawei Mali İşler Müdürü
Huawei Mali İşler Müdürü

Huawei'nin Mali İşler Müdürü Meng Wanzou'nun gözaltına alındığı birkaç gün önce açıklanmıştı. İran'a yönelik ambargo kurallarına uymadığı gerekçesiyle 'ABD isteğiyle' gözaltına alınan Wanzou ile ilgili bir açıklamada da Kanada Başbakan'ından geldi. Detaylar haberimizde:

Kanada polisi, geçtiğimiz günlerde Huawei'nin CFO yani Mali İşler Müdürü Meng Wanzou'u gözaltına aldı. İran'a yönelik ambargo kurallarına uymadığı gerekçe gösterilerek gözaltına alınan Wanzou'nun ardından Kanada Başbakan'ı Justin Trudeau açıklama yaptı.

Alınacak karar Huawei cephesi tarafından merakla bekleniyor.
Alınacak karar Huawei cephesi tarafından merakla bekleniyor.

Yeni açıklama geldi

'Biz bağımsız bir yargı ülkesiyiz ve yetkililer bu süreçle ilgili kararları hiçbir politik müdahale olmadan verdi' diyen Trudeau, aslında gözaltı kararında herhangi bir sorun olmadığını savunmuş oldu.

Çin ne dedi?

Hatırlayacağınız üzere gözaltı kararının açıklanmasından hemen sonra Çin açıklama yaparak, Ming'in serbest bırakılması gerektiğini bildirdi. Pekin yönetimi, tutuklamayı insan hakları ihlali olarak nitelendirip, Mali İşler Müdürü'nün bir an önce serbest bırakılması gerektiğinin altını çizdi.

Çin Ottawa Büyükelçiliği, 'Çin tarafı, bu ciddi insan hakları ihlaline sert şekilde karşı çıkıyor ve durumu şiddetle protesto ediyor' şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Durum böyle olunca ABD ve Çin arasında sağlanan ticaret ateşkesi için de yeni riskler ortaya çıkıyor. Hatta Asya borsaları gözaltı kararlarından sonra sert düşüşlerle güne başlamış; akabindeki günlerde durumu toparlamıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >