İlk ağızdan: 'Google Stadia için Türkiye interneti yeterli mi?'

Türkiye'nin internet hızı Stadia için yeterli mi?

Google’ın ‘oyun dünyasını’ yeniden inşa edecek Stadia hamlesi teknoloji dünyasında birçok dengeyi şimdiden değiştirdi. Stadia ile değişecek ‘oynama alışkanlıkları’ internet hızıyla yakından ilgili. Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, merak edilen soruyu ilk ağızdan yanıtladı: ‘Türkiye’nin internet hızı Stadia için yeterli mi?’

Google, San Francisco’daki Oyun Geliştiricileri Konferansı’nda (GDC 2019) çevrimiçi oyun hizmeti sunan Stadia’yı duyurarak oyun sektöründe devrim niteliğinde bir gelişmeye imza attı. Stadia, hemen hemen her oyunu, herhangi bir cihazla çalıştıracak şekilde tasarlanmış bir bulut oyun platformu olarak sektörde sıkça konuşulacağa benziyor.

Stadia, dünyanın tüm oyun dinamiklerini bir anda değiştirebilir.
Stadia, dünyanın tüm oyun dinamiklerini bir anda değiştirebilir.

İyi bir performans için 25 – 30 mbps internet hızına ihtiyaç duyduğu belirtilen platformun yakın bir zamanda Türkiye’de hizmete girse bile sorunsuz bir şekilde çalışmasının çok zor olduğunu düşünülüyor. Zira Stadia’daki oyunlar bir veri merkezinden indiriliyor ve bu süreçte hem yüksek hızlı hem de kesintisiz bir internet kullanımına ihtiyaç duyuluyor. Bunun yanı sıra son zamanlarda AKN konusunda alınan yeni kararlar doğrultusunda artan internet fiyatlarının da oyunseverlerin bu gelişmeden faydalanmasına engel olacağı düşünülüyor.

'Fiber altyapılar büyük önem arz ediyor'

Yıllardır fiber altyapıların yaygınlaşması ve geliştirilmesi için gerek devlet gerekse özel sektör çerçevesinde çalışmalar yürüten Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Türkiye’de pek çok sektörde olduğu gibi oyun sektöründe de fiber altyapıların öneminin ne kadar yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Türkiye’deki oyuncuların ve oyun geliştiricilerin Stadia’nın sunduğu kesintisiz oyun deneyiminden mahrum kalmaması gerektiğini aktaran TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak konuyla ilgili yaptığı açıklamada;

  • “Dünyada heyecanla karşılanan bu geliştirmenin ülkemizde sorunsuz çalışamayacağı yönündeki yorumlar oldukça üzücü. Oyun pazarının ülkemizdeki büyüklüğü 1 milyar dolara yaklaşıyor. Dolayısıyla bu kadar yüksek bir büyüme potansiyeline sahip bir pazarı yeni bir boyuta taşıyacak bu platformun Türkiye’de sorunsuz işlemesi gerekiyor. Fakat ülkemizde her seferinde sıklıkla dile getirdiğimiz gibi hızlı internet için gerekli olan fiber altyapı oldukça yetersiz. Bu konunun artık hükümetin ve yerel yönetimlerin öncelikli konuları arasına girmesi gerekiyor.”

ifadelerine yer verdi.

TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, Türkiye'deki internet hızının Stadia'ya uyumlu olup olamayacağına dair analizler yaptı.
TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, Türkiye'deki internet hızının Stadia'ya uyumlu olup olamayacağına dair analizler yaptı.

Yaygın bir internet altyapısına kavuşmadığımız sürece ekonomik ve özelikle teknolojik rekabette dünyayla yarışamayacağımızın da altını çizen Arıak, 5G için de fiber altyapının yaygınlaşmasının şart olduğuna dikkat çekiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >