Instagram, IGTV'de 'dikey video inadından' vazgeçti

IGTV.

2018 yılı ortalarında yayına alınan ve Instagram'ın YouTube olma penceresi olarak tanımlanan IGTV, Instagram'ı birçok kullanıcının eleştirdiği '1 dakikaya hapsolmuş içeriklerden' kurtararak uzun videolar ile bir araya getirmişti. Tam da bu noktada, videoların yalnızca dikey formatta yüklenebilir olması 'can sıkıcı' hale gelmiş, videoları yeniden yerleştirme ve video boyutları düzenleme işlemleri zorunluluğa dönüşmüştü. Şirket şimdi, IGTV'yi bu yükten kurtararak yatay videoları da kullanılabilir hale getireceğini açıkladı.

Dünyanın en büyük sosyal medya platformları arasında yer alması bir yana en sık ve radikal değişim ile yeniliklere adapte olmak konusunda da zirvede yer alan Instagram, bundan tam bir yıl önce ortaya çıkardığı IGTV dünyası ile platformunu video tarafında 'YouTube' haline getirmeyi hedeflemişti. Instagram'ın maksimum 1 dakikalık videolara izin vermesi ve bu nedenle birçok içeriğin 'kesintilerle' sisteme yüklenebilmesi gerçeğinden de hareket eden platform, bu durumu ortadan kaldıracak 'IGTV'ye video yüklemek konusunda' süre serbestliği getirmişti.

IGTV için özel içerikler üreten kişi ve prodüksiyon platformları olsa da uygulamanın çeşitli sınırlamaları, hızlı gelişmenin önüne geçiyor.
IGTV için özel içerikler üreten kişi ve prodüksiyon platformları olsa da uygulamanın çeşitli sınırlamaları, hızlı gelişmenin önüne geçiyor.

IGTV'nin can sıkıcı özelliklerinden biri olarak sınıflandırılabilecek dikey video yayınlama şartı, platformun video izleme servisinden beklediği verimi alamaması ile de sonuçlanmış görünüyordu. Instagram'ın bu hafta içerisinde aldığı karar sonrası yatay formatta video yükleyebilmeyi ve yüklenen bu videoları telefonlar yatay konuma getirildiğinde tam ekran olarak izleyebilmeyi mümkün kılacak. Ayrıca, IGTV'nin yatay videolarına hem IGTV hem de Instagram üzerinden kolay biçimde erişmek de mümkün olacak.

'Videoların nasıl çekildiğinden çok iyi içerikle ilgileniyoruz'

Instagram cephesinden yapılan açıklamada IGTV'ye yerleştirilmiş videoların nasıl çekildiğinden çok platformda 'iyi içeriklere' yer verilmesi isteği üzerinde durulduğu ifade ediliyor. Konuya dair yayınlanan blog yazısında IGTV'nin yalnızca dikey videoları destekleyecek bir biçimde açılması, Instagram'ın 2015 yılında sadece kare formatlı fotoğraflara yer vermesiyle özdeşleştiriliyor. Planlanan yenilikle beraber YouTube için özel olarak üretilen içeriklerin büyük bir bölümünü IGTV'de görmek de mümkün hale gelecek. Zira platformda şimdiye kadar geniş bir kullanıcı kitlesini IGTV'ye çekecek kapsamda bir içerik üretiminden bahsetmek pek mümkün değil. Her ne kadar Instagram, IGTV'de 'en fazla izlenen video içerik verilerini' paylaşmak istemese de Sensor Tower'ın bu konuda çeşitli verilere sahip olduğunu söylemek gerek.

IGTV, yatay video izleme eklentisiyle daha çok kullanıcıya ulaşabilir.
IGTV, yatay video izleme eklentisiyle daha çok kullanıcıya ulaşabilir.

Sensor Tower verilerine göre IGTV, şimdiye dek tam 4.2 milyon indirme aldı. Bu istatistik, Instagram kullanıcı tabanının yarısından da azına tekabül ediyor. İlk üç ay içerisinde geçtiğimiz aya oranla gün başına 3.8 kat fazla indirme alan uygulama, App Annie verilerine göre ABD'nin iOS uygulama listesinde 191. sırada yer alıyor. Yakın zamanda yenilenen Keşfet tasarımıyla birlikte kategori sekmeleri arasında yerini alan IGTV, görünen o ki etkileşim ve kullanıcı tabanı açısından ortaya çıkan bu olumsuz bu tabloyu yatay videolar ile aşmayı planlıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >