Kanlı Ay'ın en iyi fotoğrafını çekmek için 4 öneri

Kanlı Ay tutulması
Kanlı Ay tutulması

27 Temmuz'da Kanlı Ay tutulmasını gözlemleyeceğiz. İstanbul’da 20.00'den itibaren doğması beklenen Kanlı Ay tutulması Türkiye’nin her yerinden izlenebilecek. Peki görsel bir şölen sunacak bu gökyüzü olayını en iyi şekilde nasıl fotoğraflayabiliriz? Kanlı Ay tutulmasının en iyi fotoğraflarını çekmek için çok önemli ipuçları...

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) yetkilileri, Kanlı Ay esnasında Ay'ın normalden daha büyük ve daha parlak gözükeceğini söylüyor. Peki bu gök olayının en iyi fotoğrafını yakalamak için neler yapılmalı?

Doğru Bölgeyi Seçin

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Kanlı Ay'dan güzel kareler elde etmekte niyetliyseniz doğru bölgeyi seçmeniz atmanız gereken ilk adım. Unutmayın ki şehir ışıklarından uzaklaşmak elde edeceğiniz karelerdeki kaliteyi olumlu yönde etkileyecek.
Doğru Bölgeyi Seçin Kanlı Ay'dan güzel kareler elde etmekte niyetliyseniz doğru bölgeyi seçmeniz atmanız gereken ilk adım. Unutmayın ki şehir ışıklarından uzaklaşmak elde edeceğiniz karelerdeki kaliteyi olumlu yönde etkileyecek.

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Başka bir deyişle ister meteor yağmurları olsun ister Süper Ay olsun şehir ışıklarından uzak bir noktada, temiz bir gökyüzü ve uygun hava koşullarını yakalamak lazım.
Başka bir deyişle ister meteor yağmurları olsun ister Süper Ay olsun şehir ışıklarından uzak bir noktada, temiz bir gökyüzü ve uygun hava koşullarını yakalamak lazım.
Gözlerinizi Alıştırın

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Nerede olursanız olun gökyüzünü izlemeye başlamadan yarım saat önce gözlerinizi karanlığa alıştırmaya çalışın.
Gözlerinizi Alıştırın Nerede olursanız olun gökyüzünü izlemeye başlamadan yarım saat önce gözlerinizi karanlığa alıştırmaya çalışın.
Kadraja göre Tele Lens veya geniş açı

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Tele lensler gece ve gökyüzü çekimlerinde çok kullanılmasa da konu ay fotoğrafı çekmeye geldiğinde kadrajınıza göre çok işe yarayabilir.

Kadrajınızda ayın ve diğer objelerin konumu ve sizin bulunduğunuz konuma göre Kanlı Ay'ı fotoğraflarken tercihinizi daha geniş açılı lenslerden yada tele lenslerden yana kullanabilirsiniz.
Kadraja göre Tele Lens veya geniş açı Tele lensler gece ve gökyüzü çekimlerinde çok kullanılmasa da konu ay fotoğrafı çekmeye geldiğinde kadrajınıza göre çok işe yarayabilir. Kadrajınızda ayın ve diğer objelerin konumu ve sizin bulunduğunuz konuma göre Kanlı Ay'ı fotoğraflarken tercihinizi daha geniş açılı lenslerden yada tele lenslerden yana kullanabilirsiniz.
Kameranızı Sabitleyin

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Gece çekimlerinde iyi sonuçlar elde etmek için ilk yapmanız gereken şeylerden biri kameranızı sabitlemek.

Az ışıklı ortamlarda kameranızı sabitleyeceğiniz bir tripotunuz yoksa kameranızı sabit bir yere konumlandırabilirsiniz.
Kameranızı Sabitleyin Gece çekimlerinde iyi sonuçlar elde etmek için ilk yapmanız gereken şeylerden biri kameranızı sabitlemek. Az ışıklı ortamlarda kameranızı sabitleyeceğiniz bir tripotunuz yoksa kameranızı sabit bir yere konumlandırabilirsiniz.

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Gece çekimlerin veya yıldız pozlamaların en sıkıntılı konulardan biri netleme problemidir. Kullandığınız lensin üzerinde netleme halkasında sozsuzluk işareti bulunuyorsa sorun nispeten çözülmüş oluyor.

Eğer yoksa yakınlarınızdaki ağaç gibi, yapı gibi yerlere ışık tutarak netlemeyi sağlayabiliriz. Ama netlemeyi kesinlikle manuel olarak yapmak lazım, otomatik netlemeyi bu durumda kullanmamak doğru sonuçlar vermeyebilir.


Kaynak: NTV
Gece çekimlerin veya yıldız pozlamaların en sıkıntılı konulardan biri netleme problemidir. Kullandığınız lensin üzerinde netleme halkasında sozsuzluk işareti bulunuyorsa sorun nispeten çözülmüş oluyor. Eğer yoksa yakınlarınızdaki ağaç gibi, yapı gibi yerlere ışık tutarak netlemeyi sağlayabiliriz. Ama netlemeyi kesinlikle manuel olarak yapmak lazım, otomatik netlemeyi bu durumda kullanmamak doğru sonuçlar vermeyebilir. Kaynak: NTV
İşte en güzel Süper Ay kareleri
İşte en güzel Süper Ay kareleri
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >