Karar verildi: ABD Başkanı Donald Trump'ın Twitter'da kullanıcıları engellemesi anayasaya aykırı!

Donald Trump
Donald Trump

Mahkeme, ABD Başkanı Donald Trump'ın Twitter'da kullanıcıları engellemesiyle ilgili kararını verdi. İfade özgürlüğü kapsamında değerlendirilen bu hususta Trump'ın yaptığı ise ABD Anayasası'na aykırı bulundu. Detaylar haberimizde:

ABD Başkanı Donald Trump, en yoğun şekilde Twitter kullanan siyasetçilerden biri. Sosyal medya kampanyaları; atılan iddialı tweet'ler ve paylaşılan fotoğraflarla sık sık eleştiri yağmuruna tutulan Trump, platformda zaman zaman kullanıcıları da engelleyerek saf dışı bırakıyor. Ancak ABD Anayasası'na göre bu ismin Twitter'da kullanıcıları engellemeye izni yok.

Donald Trump'ı Twitter'da 52.2 milyon kişi takip ediyor.
Donald Trump'ı Twitter'da 52.2 milyon kişi takip ediyor.

ABD Başkanı'nın Twitter'da kullanıcıları engellemeye izni yok!

Stephen King gibi önemli kişilerin engellemesiyle gündem oluşturan bu durum az önce de belirttiğimiz üzere aslında ABD Anayasası'na aykırı. Geçen seneden bu yana tartışılan ve bir teraziye oturtulmaya çalışılan "Başkanın Twitter'da kullanıcıları engellemesi yasal mı?" tartışmalarına son noktası New York Güney Bölgesi Federal Yargıcı Naomi Reice Buchwald koymuş durumda.

Mahkeme kararına bakılırsa Donald Trump kullanıcıları engelleyerek ABD Anayasası'nın Birinci Değişiklik Maddesi'ne aykırı davranıyor. İfade özgürlüğü kapsamında değerlendirilen bu durum; bu özgürlüğünü çiğnemeyen kişilerin engellenmesiyle aslında "susturma" noktasına gidiyor. Tabii Trump'ın sosyal medya hesaplarının başındaki isimlere de talimatlar veriliyor. Naomi Reice Buchwald, şu ana kadar engellenen kullanıcıların engelinin kaldırılması gerektiğini ve bundan sonra ifade özgürlüğü kapsamında tweet'leri yanıtlayan kişilerin engellenmemesi gerektiği yönünde açıklama yapmış durumda.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >