Kargo drone'ları harekete geçti: 'Paketler daha uzağa, daha hızlı gidecek'

Kargo drone'ları.

Dünya devi şirketlerin her geçen gün daha büyük yatırımlarla sarıldığı kargo drone'ları, gelişmeye ve büyümeye devam ediyor.

Yüzlerce kilogramlık yükleri taşımak üzere geliştirilen kargo drone'ları bu yükleri taşıdıkları mesafelerle de herhangi bir uçaktan yahut güçlü bir kara-kargo aracından daha az yetenekli değil.

Kargo drone'larının geldiği son noktada paketler çok daha uzak mesafelere, çok daha hızlı gidebilecek.

Modern lojistik endüstrisinin giderek yaygınlaşan ve önemli bir parçası haline gelen 'kargo drone'ları, taşımacılığın geleneksel yaklaşımlarını yeni nesil yaklaşımlarla değiştirmiş durumda. Kargo drone'ları vadettiği hız ve güvenliğin dışında şehirlerin trafik problemine derman olabilmesi noktasında da ümit verici. Ayrıca, dünyadaki doğal yaşamı tehdit eden egzoz emisyonlarını ve yakıt tüketimini de azaltacağı savunulan drone'lar, karayolu ile kargo taşıma işlemini gerçekleştiren araçların oluşturduğu olumsuz durumları kendi işleyişi sayesinde en aza indirmeyi hedefliyor.

Geliştirilen uçak boyutundaki yeni drone'lar, yüzlerce kilogramlık yükleri yine yüzlerce kilometrelik uzaklıklara taşıyabiliyor. 'Kargo drone' olarak adlandırılan bu drone'lar hızlılar ve hızlı oldukları kadar da çevre dostu bir yapıda geliştirilmiş durumda. Drone'lar ayrıca, Bunların yanı sıra, gelecek zamanın kargo sektörüne yön verebilecek cihazlar olma unvanına da sahipler.

'Sıradan kargo tırlarının meydana getirdiği kirlilik ortadan kaldırılacak!'

Drone'ları seçilen teslimat bölgesinin yakınına fırlatma mantığı üzerine çalışan kargo drone'larına olan ilgi büyük. Geçtiğimiz ay içerisinde Amazon'un da kendi kargo dronelarını duyurmasıyla ortaya çıkan ve özellikle Federal Havacılık İdaresi tarafından üzerinde durulan güvenlik endişelerinden sonra kargo drone'ların geleceğinde bazı sorunlar oluşacak gibi gözüküyor. Sıradan kargo tırlarının meydana getirdiği kirliliği ortadan kaldıracak olan kargo drone'ları aynı anda daha az ürünü taşıyacaklar. Durmaksızın teslimat noktasına gidip gelecek ve malzemeleri transfer edecek olan kargo drone'ları ne var ki çok ama çok daha düşük karbon izi bırakma yeteneğine sahipler. Suya iniş yapabilmeleri ve dikey kalkış gerçekleştirebilmeleri sayesinde kargo drone'ları gelecekte dar alanlarda bile tam kapasitede çalışabilecek.

Kargo drone'ları, kargo tırlarının karayolunda kapladığı alanı daraltmaya talip durumda.
Kargo drone'ları, kargo tırlarının karayolunda kapladığı alanı daraltmaya talip durumda.

Dev şirketlerin 'kargo drone yatırımları' ne durumda?

Birçok farklı şirket drone kargo sistemine adapte olmaya devam ederken bu konudaki yatırımlar da günden güne büyüyor. Amazon, çok uzun süredir üzerinde çalıştığı 'drone ile teslimat' konusunda alınan yeni izinlerle birlikte önemli bir aşama kaydetti. Şirket, yine drone ile 30 km mesafeyi hızlıca uçup 5 pound altındaki paketlerin teslimatlarını bu şekilde gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Amazon’un drone kargo hamleleri sonrası harekete geçen Google, Wingisimli drone şirketiyle bu konuya özel bir önem atfetmişti. Şirketin, drone kargo nakliyeciliği konusundaki çalışmaları önce Avustralya’da başlamış, Google gerekli izinleri almayı başararak Avustralya’daki ‘hava kargoculuğu’ faaliyetlerine resmen başlamıştı.

Wing, Google'ın kargo taşımacılığı için kullandığı şirket.
Wing, Google'ın kargo taşımacılığı için kullandığı şirket.

Daha önce ABD Federal Havacılık Kurumu (FAA) tarafından birkaç kez reddedilen Wing, bu hafta gerçekleşen açıklamayla rahat bir nefes aldı. Bloomberg tarafından verilen bilgilere göre drone şirketi Wing, ‘küçük boyutlu bir kargo nakliye şirketi’ olarak sınıflandırılacak ve faaliyetlerine resmi düzeyde izin verilecek. Wing tarafından verilen bilgilere göre şirket, birkaç ay içerisinde Virginia’nın Blacksburg ve Christiansburg adlı iki kırsal şehrinde nakliyat işlemlerine başlayacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >