Klavyelerdeki F ve J tuşları üzerindeki çıkıntılar ne işe yarıyor?

Klavye
Klavye

Her klavyede bulunan ve kullanıcıların gözünden kaçan bir detay var: F, J ve 5 tuşlarındaki çıkıntılar. Peki ama bunun sebebi nedir?

Her gün saatlerce kullanılan teknolojik cihazlar, aslında farkında olunmayan gizli birçok özellik barındırıyor; klavyeler de bunlar arasında. Masaüstü ya da dizüstü bilgisayar fark etmeksizin tüm klavyelerde F ve J harflerinin üzerinde bir çentik veya ufak bir plastik çıkıntı bulunur. Aynı durum Num Lock bölümündeki 5 rakamı için de geçerli. Önemsiz gibi görünen ve pek çok kişinin dikkatinden kaçan bu ayrıntı, aslında parmakların belirli bir düzene göre klavye üzerine yerleşmesini sağlıyor.

Bu çentik ya da çıkıntıların asıl sebebi, kullanıcılarda istem dışı da olsa bir hafıza mekanizması oluşturmak. Böylece klavyeye parmaklarınızı yerleştirdiğinizde F ve J tuşları üzerindeki çıkıntılar uzun süreli kullanımda hızlı yazma konusunda büyük katkı sağlıyor.

Hızlı yazmak için en temel kurallardan biri parmakların klavyeye doğru yerleşimi. Bunun için sol işaret parmağının F tuşu üzerine sağ işaret parmağının da J tuşu üzerine yerleştirilmesi gerekiyor. Böylece beyin bir süre sonra hafıza oluşturarak klavye kullanımını hızlandırıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >