MacBook Air'in kapağı kapatıldığında Apple T2 yongası mikrofonun bağlantısını kesiyor

Apple
Apple

Apple'ın dün tanıttığı MacBook Air ile birlikte kullandığı T2 yongası, güvenliği bir üst seviyeye taşıyor. Bu sistem, bilgisayarın ekranı kapatıldığında mikrofonu donanımsal olarak pasif hale getiriyor. Apple'ın konuya ilişkin açıklamaları haberimizde:

Apple, dün akşam yeni MacBook Air, iPad Pro ve Mac mini'yi tanıttı. Hem MacBook Air hem de Mac mini'de yer alan T2 çipi, güvenliği üst seviyeye çıkarırken, Touch ID ile parmak iziyle sistemi açabilmeyi mümkün kılıyor.

Yeni MacBook Air'de 13.3 inç'lik bir ekran var.
Yeni MacBook Air'de 13.3 inç'lik bir ekran var.

Bu yeni çip, ekran kapalı konuma getirildiğinde mikrofonu donanımsalolarak devreden çıkarıyor. Bu da esasında yazılımların mikrofona erişip verileriele geçiremeyeceği anlamına geliyor. Hatta şirket, yeni yayınlanan güvenlik rehberinde konuya ilişkin detayları anlatıyor. Şöyle ki:

  • Apple T2 güvenlik çipi ile Mac'ler, kapak kapatıldığında mikrofonun devre dışı kalmasını sağlayan bir donanıma sahip. Bu bağlantı kesme sistemi, tek başına donanım içinde gerçekleştirilir ve yazılımsal olarak herhangi bir müdahalede devreye girmez.

Touch ID sayesinde MacBook Air'lerde parmak iziyle kilit açma işlemi gerçekleştirilebiliyor.
Touch ID sayesinde MacBook Air'lerde parmak iziyle kilit açma işlemi gerçekleştirilebiliyor.

Peki ama bu açıklamanın anlamı ne?

Bu açıklama aslında bilgisayarlar aracılığıyla ortamın dinlenemeyeceğini özetliyor. Yani T2 güvenlik çipi, mikrofonları devre dışı bırakarak bunu sağlamış oluyor. Kamera tarafındaki çözümü de merak edenler var; Apple, bu konuyla alakalı olarak da zaten kapak kapandığı zaman görüş alanının tamamen engellendiğini ifade ediyor.

Apple'ın dosya sistemini de koruyor

Yeni çip ayrıca, Apple'ın dosya sistemi olan APFS verilerini şifrelemek, önyükleme işlemini saldırılardan korumak ve TouchID'yi güvenli kılmak için de güvenlik sunuyor.

MacBook'lar, son yıllara kadar kötü amaçlı yazılımlara karşı korumalı olarak kabul ediliyor. Geçen sene Patrick Wardle adında bir güvenlik araştırmacısı, MacBook'un kamerasına sızabilen bir kötü amaçlı yazılım buldu.

Artık daha fazla şirket ürünlerinin mikrofonlarını ve kameralarını engellemek için seçenekler sunuyor. Örneğin, Facebook'un yeni akıllı ekran cihazı olan Facebook Portalı, bunları kapatmak için özel bir düğme sunuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >