Mahkeme kararını verdi: FBI, iPhone'u nasıl hacklediğini açıklamak zorunda değil

Tim Cook
Tim Cook

Apple'dan bir soruşturma için iPhone 5C modelinin şifresini kırmasını isteyen FBI, net bir şekilde reddedilmiş ve bu işi başka bir şirketle anlaşarak yaptırmıştı.

Silahlı suça karışan kişinin telefonunun (iPhone 5C) içeriğine ulaşmak isteyen FBI, bunu tek başına yapamayınca Apple’dan yardım istemek zorunda kalmıştı. Apple’dan anında yardım alacağını düşünen FBI, beklediğini alamadı ve Apple bu teklifi net bir şekilde reddettiğini bildirdi.

Apple, kullanıcı bilgilerinin gizliliğini bahane gösterdi

Aralık 2015’te 14 kişinin ölümünden sorumlu kişinin telefonunun şifresini kırmayı reddeden Apple yaşanan bu karmaşanın ardından ''kullanıcı bilgilerinin gizliliğini esas saydıklarını ve bu bilgileri FBI ile paylaşmayacaklarını'' söyledi.

Bir şifre kırma için ödenen para 900 bin dolar

Tüm ısrarlarına rağmen sonuç alınamamasının ardından bu şifre kırma işlemini FBI kendi başına yapmak zorunda kaldı. FBI’ın bu şifre kırma için harcadığı paraysa 900 bin dolar.

Bu olayı duyan Apple, bu işlemi kendilerinden habersiz nasıl yaptıklarını öğrenmek için hemen mahkemeye başvurdu.

  • Davadan karar çıktı ve Federal mahkeme, FBI’ın kullanmış olduğu şifre kırma yöntemini Apple’a açıklamak zorunda olmadığını söyledi.

Bu kararla beraber Apple, iPhone 5C modelinin şifresinin nasıl kırıldığını şimdilik öğrenemeyecek. Ancak bu işin peşini bırakmamakta kararlı olan Apple’ın karara bir kez daha itiraz edeceği konuşuluyor.

Apple davayı hangi sebeple açtı?

Apple ile beraber bazı kuruluşlar ve toplumda sözü geçen bazı kimseler iPhone modellerinde bulunan ''bir açığın kullanıcıları tehlikeye düşürdüğünü'' belirterek bu açığın halka açıklanması gerektiğini savundu. Apple da hem bu açığın bulunması hem de şirkette bir casus varlığını tespit etmek için bu işin peşini bırakmıyor.

Sizce Apple’ın 14 kişiyi öldüren bir teröristin telefonunun şifresini kullanıcı bilgilerinin gizliliği esastır diyerek kırmaması normal mi? Ayrıca Apple’ın FBI’ya açtığı davayı doğru buluyor musunuz?

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >