Milyonlarca Instagram fenomeninin gizli iletişim bilgileri ortalığa saçıldı

Instagram
Instagram

● Instagram'ın geniş kitlelerine ulaşan en ünlü fenomenlerin gizli iletişim bilgileri Amazon Web Services'te ortalığa saçıldı.

● Ünlülere ve markalara ait birçok farklı bilginin yer aldığı veri tabanında toplamda 49 milyonu aşkın kayıt bulundu.

● Bu veri sızıntılarına 2 sene önce Instagram API'sinde meydana gelen çeşitli açıkların sebep olduğu konuşuluyor.

Hemen her gün Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal ağlara siber saldırılar düzenleniyor. Bu saldırılardan bir kısmı servislerin kimi zaman kısa süreli kesintilerine sebep olurken bir kısmı da kullanıcı verilerinin ele geçirilmesiyle sonuçlanıyor. Ama her iki türlüsü de kullanıcılara zarar veriyor.

Henüz geçen ay 540 milyon Facebook kullanıcısına ait kayıtların 'herkese açık' olan sunucularda saklanmasının ortaya çıkmasından sonra bu kez de Instagram için benzer durum söz konusu.

gzt

Veri tabanına şifresiz erişilebiliyor

Son olarak Amazon Web Services'temilyonlarca Instagram hesabının gizli iletişim bilgilerini barındıran veri tabanı bulundu. İşin en kötü tarafı kullanıcı bilgilerinin tamamının ortalığa saçılmış olması. Toplamda 49 milyonu aşkın kayıt bulunduğu da özellikle belirtiliyor.

İncelenen veriler sonrasında kayıtlarının çok büyük bir bölümünün Instagram ünlülerine ait olduğu ortaya çıktı. Az önce bahsettiğimiz gizli bilgiler arasına telefon numaraları, yaşanan ülke ve şehir gibi ayrıntılar yer alıyor.

Veri sızıntılarına 2 yıl önceki Instagram açığı sebep olmuş olabilir

Anurag Sen tarafından bulunan veri tabanı aslında Chtrboxisimli sosyal medya pazarlama şirketine ait. Bu şirket aslında sponsorluiçeriklerle birlikte Instagramfenomenleriyle ortaklık kuruyor ve çalışmalar yapıyor.

Verilerin nasıl ortalığa saçıldığıyla ilgili bilgi yok. Fakat bazı ipuçları Instagram'ın 2 sene öncegeliştirdiği API'sinde meydana gelen güvenlik hatalarının buna sebep olduğunu gösteriyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >