NASA kararını verdi: 'Ay kargolarını özel şirketler taşıyacak'

NASA, yeni adımlarını güncel sistemleri göz önünde bulundurarak atıyor.
NASA, yeni adımlarını güncel sistemleri göz önünde bulundurarak atıyor.

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), yakın gelecekte gerçekleştireceği Ay seferleri için özel şirketlerden kargo hizmeti alınacağını resmen açıkladı. Bu açıklama, yeni ortaklıkları da beraberinde getirebilir…

NASA’nın alışkanlık haline getirdiği bir sistemin farklılaşarak yineleneceği açıklandı. Şimdiye kadar Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo gönderimi için özel şirketlerle anlaşmalar imzalayan NASA, yakın gelecekte Ay’a yapacağı seyahatlerde de benzer bir yöntem izleneceğini ilan etti. Konuya dair en yetkili isimlerden biri olan NASA yöneticisi Jim Bridenstine’ın açıklamaları, NASA’nın projesini de ‘kesinleşmeye yakın’ kıldı.

Dünyanın en büyük uzay oluşumu NASA, kargolama sistemlerine büyük önem atfediyor.
Dünyanın en büyük uzay oluşumu NASA, kargolama sistemlerine büyük önem atfediyor.

NASA, şirketlere büyük ödemeler yapabilir

NASA, Ay’da hayata geçirilecek yenilikler ve yapılacak deneyler için direkt olarak kendine ait roket ve mekikleriyle yük taşımak yerine özel şirketlerden taşıma desteği ve hizmeti alacaklarını açıkladı. Ay yüzeyinde yapılacak bilimsel deneyler için malzeme ve donanım taşımak üzere özel şirketlerden hizmet alınacağını belirten Bridenstine, NASA'nın şirketlere hizmet için ödeme yapacağı, ulaştırmanın nasıl gerçekleştirileceğinin detaylarına ise şirketlerin karar vereceğini ifade etti.

Son olarak, NASA’nın keşif aracı InSight, Mars yüzeyine ulaşmayı başarmıştı.
Son olarak, NASA’nın keşif aracı InSight, Mars yüzeyine ulaşmayı başarmıştı.

Daha önce denenmiş yönergeler uygulanacak

Güncel olarak, 9 özel şirketin beklenen hizmeti Üst Düzey YöneticiBridenstine, bu yolu seçmekteki temel motivasyonun Ay yüzeyinde bilim ve teknoloji deneylerinin mümkün olduğu kadar hızlı ve daha düşük maliyetle yapmak olduğunun altını çizdi. Özel sektöre dair ortaklığın NASA’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) kargo kapsülleri yollamak üzere SpaceX ve Orbital ATK firmalarıyla yürüttüğü ortaklık modelinde tatbik edileceği ifade edildi.

NASA, ‘Ay Ticari Yük Hizmetleri’ ismindeki proje kapsamında bulunan hizmetlere 10 yılda toplam 2,6 milyar dolar seviyesinde bir ödeme yapacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >