Otomobillerde ön camın altındaki yuvarlak çıkıntı ne işe yarar?

Otomatik Klima Kontrol Sensörü
Otomatik Klima Kontrol Sensörü

Otomobillerde sürücülerin gözünden kaçan bazı ayrıntılar aslında çok önemli işlevlere sahip. Bunlardan biri de ön camın altındaki yuvarlak çıkıntı. Gereksiz gibi görünen bu çıkıntı aslında çok önemli bir görevi yerine getiriyor. Ayrıntılar haberimizde:

Otomobillerde 'gereksiz' gibi görünen birçok detay aslında önemli işlevi yerine getiriyor. Sürücülerin çok büyük bir bölümü kullanımkılavuzlarını okumadığı için ayrıntılar hakkında pek de bilgi sahibi değil. Hatta çoğu kişi otomobillerdeki çeşitli özelliklerin farkında bile olmuyor. Ön camın hemen alt kısmında bulunan minik top için de bunu söylemek mümkün. Sürücüler için pek de anlam ifade etmeyen bu minik top aslında iklim kontrol sensörü.

Otomobillerdeki otomatik iklim sensörü ön camın alt kısmında yer alıyor.
Otomobillerdeki otomatik iklim sensörü ön camın alt kısmında yer alıyor.

İklim kontrol sensörü ne işe yarar?

Sensör, aracın bilgisayarına ilettiği okumalara bağlı olarak klimakontrol sistemi fanın çalışma modunu seçmeye yarıyor. Bu yüzden her kullanım kılavuzunda bu tip nesnelerin üzerinin hiçbir şekilde kapatılmaması konusunda uyarılarda bulunuyor.

Ama ön camın altındaki iklim kontrol sistemi aslında her araç için geçerli değil. Bu minik çıkıntı aslında bazı durumlarda dekoratifamaçlı da kullanılıyor.

İklim kontrol sistemi klima sistemi, sensörün araç bilgisayarına ilettiği verilere bağlı olarak klima kontrol sistemiyle birlikte fanınçalışmasını sağlıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >