Pas önleyici çözelti binaların dayanıklılığını artıracak

Binaların dayanıklılığını artıracak ​pas önleyici çözelti üzerindeki değerlendirme ve çalışmalar titizlikle yürütülüyor.
Binaların dayanıklılığını artıracak ​pas önleyici çözelti üzerindeki değerlendirme ve çalışmalar titizlikle yürütülüyor.

Düzce Üniversitesi'nde görevli akademisyenler, geliştirdikleri pas önleyici çözeltiyle hem beton içine konulan demirin ömrünü uzatmayı hem de yapıların depreme dayanıklılıklarını arttırmayı amaçlıyor.

Düzce Üniversitesi'nde (DÜ) görevli akademisyenler, hem beton içine konulan demirin ömrünü uzatmak hem de yapıların depreme dayanıklılıklarını artırmak amacıyla 'pas önleyici çözelti' geliştirdi.

Depreme dayanıklı yapılar üzerine çalışan DÜ Mühendislik Fakültesi makine ve inşaat bölümü akademisyenleri Doç. Dr. Hüsnü Gerengi ve Prof. Dr. Yılmaz Koçak, fakültenin korozyonlaboratuvarında yapılan deneylerde, ürettikleri 'Ekolojik Korozyon İnhibitörleri' ile paslanmanın önüne geçmeyi başardı.

Laboratuvar çalışmaları titizlikle yürütülüyor.
Laboratuvar çalışmaları titizlikle yürütülüyor.

Uzun soluklu denemeler sonucunda başarıya ulaşan akademisyenler, Bilimsel Araştırma Projeleri'ne (BAP) başvurarak destek aldı. TÜBİTAK'a da gönderilen projenin ön onayı alındı. Çözeltinin kısa sürede üretim aşamasına geçilerek inşaat sektöründe kullanılması hedefleniyor.

İnşaat demiri zamanla paslanıyor ve dayanıksız hale geliyor

DÜ Mühendislik Fakültesi Makine Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüsnü Gerengi, 1999 yılındaMarmara ve Düzcedepremlerinin yaşandığını ve bunun ülke için acı tecrübe olduğunu söyledi.

Yapıların yıkılma nedenleri konusunda çeşitli çalışmalar yaptıklarını anlatan Gerengi, "Binaların yüzde 70-80'i arasında yıkılma nedeninin, donatı içerisinde bulunan demirin paslanması olduğu ispatlandı. Biz de beton içerisindeki donatının korozyon mekanizmasını yavaşlatma üzerine bilimsel çalışmalar yürüttük. Çalışmalarımızı inşaat bölümündeki hocalarımızla yürüttük. Onlar bize günümüzstandartlarına uygunbeton döküyor, biz de bu betonun içerisindeki donatının ömrünü hesapladık." diye konuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >