Patent tamam: Apple, "katlanabilir telefon" için önemli adımı attı

Apple katlanabilir telefon
Apple katlanabilir telefon

Apple, özellikle son dönemlerde birçok şirket tarafından gündeme getirilen "katlanabilir akıllı telefonlar" hakkında patent satın alarak önemli bir adım attı.

Onuncu yıla özel olarak tasarlanan yeni nesil iPhone X, dün gece itibariyle Türkiye'de resmî olarak satışa çıktı. Yani şu anda hem Apple Store hem de diğer teknolojimağazalarından yeni akıllı telefonu satın alabilmek mümkün. Bu vesileyle iPhone X'un ülkemizdeki fiyatlandırmalarını da hatırlatmakta yarar var:

  • iPhone X (64 GB): 6099 TL
    iPhone X (256 GB): 6899 TL

iPhone X ile sahneye çıkan Apple; son dönemlerde yeniden gündeme gelen "katlanabilir telefonlar" konusunda da çalışmalar yapıyor. Hatta gerekli patentlerin satın alma işlemleri tamamlanmış durumda. Son ortaya çıkan bilgilere göre Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Marka Ofisi, Cupertinolu şirketin katlanabilir ekranlı telefon hakkında aldığı patenti paylaştı.

Apple; bu yeni patentle birlikte önümüzdeki süreçlerde katlanabilir akıllı telefon üretimi gerçekleştirebileceğini de doğrulamış oldu.
Apple; bu yeni patentle birlikte önümüzdeki süreçlerde katlanabilir akıllı telefon üretimi gerçekleştirebileceğini de doğrulamış oldu.

Tek bir görsel üzerinden değerlendirilecek olursa akıllı telefonun tam ortadan ikiye katlanacağını söyleyebilmek mümkün. Elbette bu noktada devreye Micro-LED teknolojisinin de gireceği tahmin ediliyor. Seri üretimin gerçekleşmesiyle beraber Apple'ın önümüzdeki yıllarda Micro-LED teknolojili ekranları yeni nesil iPhone'larda kullanacağı aşikar. Apple'ın ekranlar konusunda LG Display ile birlikte çalışacağı da bilinen ayrıntılar arasında.

MicroLED teknolojisi, OLED'e oranla çok daha gelişmiş bir renk aralığı ve yoğunluğu sunuyor.
MicroLED teknolojisi, OLED'e oranla çok daha gelişmiş bir renk aralığı ve yoğunluğu sunuyor.

Micro-LED ekran nedir?

OLED ekran teknolojisini temel alan Micro-LED sistemi; temelde incepaneller üretilmesini sağlıyor. Böylece her piksel doğrudan kendini aydınlatıyor ve ek bir aydınlatma mekanizmasına ihtiyaç duyulmuyor. Elbette bu durum da enerji verimliliğini ortaya çıkarıyor; dolayısıyla OLED'le kıyaslandığında çok daha düşük enerji tüketimine sahip ekranlar ortaya çıkıyor. Hatta yapılan araştırmalarda MLED'in OLED'e oranla %50 seviyesinde daha az enerji harcadığı da bilinenler arasında. Bu da yarı yarıya daha az enerji tüketildiği anlamına geliyor; ki çok önemli bir rakam.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >