Porsche, elektrikli süper otomobiller için platform geliştiriyor

Porsche
Porsche

Volkswagen grubunun elektrikli otomobil üzerine en erken çalışma yapan markası Porsche, tam elektrikli süper arabalar için platform geliştirmeye başladı. Lamborghini, Audi gibi markalarında kullanacağı platform, firmayı elektrikli otomobil çağının en güçlü isimlerinden biri haline getirebilir.

Porsche, henüz ilk tam elektrikli otomobili Mission E'yi satışa sunamamış olsa da bu alanda ciddi ar-ge faaliyetleri yürütüyor. Sadece Mission E için J1 adlı yeni bir platform inşa eden Alman otomotiv devi, endüstri kaynaklarına göre VW grubu markaların istifade edeceği iki elektrikli otomobil platformu daha geliştiriyor.

Audi ile PPE adında elektrikli lüks otomobiller için bir platform oluşturmakta olan Porsche, 2021'den sonra satışa çıkacak bu platformdan sonra ikinci bir sistemin daha sorumluluğunu üstlenecek. Geçen yıl ilk detayları paylaşılan ve Automotive News tarafından yeniden gündeme getirilen iddiaya göre Porsche, elektrikli süper arabalar için SPE adıyla bir platform daha geliştirecek.

Volkswagen grubunun elektrikliye dönüşümünde büyük sorumluluk üstlenen Porsche, iki kapılı elektrikli süper otomobil platformunu 2025 sonrası satışa çıkacak modellerde kullanacak. Platform sadece Porsche değil, Audi, Lamborghini, hatta Bugatti ve Bentley markalı araçlara da temel oluşturacak.

Geçtiğimiz kasım ayında Lamborghini tarafından tanıtımı gerçekleştirilen elektrikli süper otomobil konsepti: Terzo Millennio.
Geçtiğimiz kasım ayında Lamborghini tarafından tanıtımı gerçekleştirilen elektrikli süper otomobil konsepti: Terzo Millennio.

VW, Skoda ve Seat marka elektrikliler için MEB platformu

Porsche imzalı platformların dışında Volkswagen'in kendi geliştirdiği bir elektrikli otomobil platformu da mevcut. MEB adı verilen platformun VW, Skoda, Seat ve bazı Audi modellerinin tam elektrikli veya prizli hibrite dönüşümünde kullanılması bekleniyor.

2025'e kadar 80 elektrikli veya hibrit otomobil piyasaya sürmeyi hedefleyen Volkswagen, bu tarihten sonra katı hâl batarya dönüşümüne başlamayı ve nihayet ilk elektrikli süper arabalarını görücüye çıkarmayı ümit ediyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >