Rusya Maliye Bakanı: Kripto paralar hayatın bir gerçeği, yükselişini gözardı edemeyiz

Rusya Maliye Bakanı
Rusya Maliye Bakanı

Daha önce kripto paralarla ilgili bir dizi açıklama yapan Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov kripto paralar için ''hayatın bir gerçeği'' dedi.

11 Ekim'de Başkent Moskova’da gazetecilere açıklamalarda bulunan Siluanov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, kripto paraların kullanılmasına ilişkin bazı endişelerini dile getirdiğini aktarmış ve kendi fikirlerini de eklemişti: ''Bu endişeler kara para aklama ve paranın kimler tarafından kullanıldığının belirlenememesi gibi nedenlere dayanıyor. Bu amaçla kripto paraların temin ve kullanımında devletin tam kontrol sahibi olması gerektiğini düşünüyoruz. Süreç henüz çok net değil ancak bu paraların kullanımının devlet kontrolünde yapılması için çalışmalar devam ediyor.''

''Kripto parayı yasaklamak mantıklı değil''

Bu açıklamanın ardından yaklaşık 1 ay geçmişti ki Maliye Bakanı kripto paralarla ilgili bir kez daha konuşmak istedi. Siluanov kripto paraları yasaklamanın mantıklı olmadığını ve bakanlığın dijital para birimlerini de menkul kıymetlere benzer bir şekilde değerlendirdiklerini söyledi.

Açıklamalarına devam eden Siluanov, Rus Devleti, kripto para birimlerinin bir gerçeklik olduğunun ve onları yasaklamanın yanlış olduğunun da farkında ancak bunu düzenlemek mümkün. Bununla alakalı bir tasarı hazırlayacağız. Konuya sonradan dahil olan Ekonomik Kalkınma Bakanı Maxim Oreshkin ise Maliye Bakanı'nın görüşlerine katıldığını belirterek bu paralarla işlem yapanlara fazla güvenlik sağlanması gerektiğini aksi takdirde bu paraların olduğu piyasada yaşanan düşüşlerin ve yükselişlerin işlemleri çok zorlaştıracağını söylemişti.

Maliye Bakanı ülkesi gibi düşünmüyor

Geçtiğimiz Salı günü açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Putin de kripto para satın alan kişilerin yasa dışı faaliyetlerde bulunabileceğini dile getirmişti. Rusya yetkililerinin Bitcoin başta olmak üzere diğer para birimlerine karşı olmasına rağmen Maliye Bakanı Siluanov bu konuda ülkesiyle aynı fikirde değil.

Son olarak Uluslararası Para Fonu (IMF) toplantısında konuşan Siluanov, ''Kripto paralar hayatın bir gerçeği, onların yükselişini göz ardı etmemeliyiz. Sadece gözlerimizi kapatmak ve neler olup bittiğine bakmamayı doğru bulmuyorum'' dedi.

Kaynak: cnbc.com

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >