Samsung satılan her iPhone X'ten 393 TL para kazanıyor!

iPhone X
iPhone X

Son raporlara göre Güney Koreli Samsung, bileşen tedariği sayesinde satılan her iPhone X'ten 110 dolar kazanıyor.

Yaklaşık bir yıldır devam eden söylentilerin ardından Apple, Eylül'ün ikinci haftasında Kaliforniya'daki Steve Jobs Theater'ın açılışını gerçekleştirerek yeni nesil iPhone'ları sahneye çıkardı. Elbette daha sonrasında iPhone 8, iPhone 8 Plus ve iPhone X'e yönelik birçok farklı haber,inceleme ve test yayınlandı. Hatta GZT.com olarak Türkiye'nin en kapsamlı iPhone 8 Plus yazılı incelemesini gerçekleştirdik.

Samsung, satılan her iPhone X için Apple'dan 110 dolar ödeme alıyor. Bu da aslında Güney Koreli şirketin iPhone X satışlarıyla birlikte 4 milyar dolara kadar para kazanacağı anlamına geliyor.

Yeni iPhone'larla ilgili en fazla konuşulan ayrıntılardan biri de fiyat oldu. Bu noktada en çok merak edilen detayların başında ise bileşenlerin maliyetleri geliyor. Şu ana kadar ortaya çıkan bilgiler neticesinde bileşenlerin maliyetleri şu şekilde:

  • OLED ekran: 80 dolar
    NAND bellek: 45 dolar
    RAM: 24 dolar
    A11 Bionic yonga seti: 26 dolar
    Qualcomm modem: 18 dolar
    3D sensör: 25 dolar
    Batarya, kamera ve diğer bileşenler: 194 dolar

Ortaya çıkan tabloya göre Apple, iPhone X'ten %59 oranında bir kazanç elde ediyor. Bu rakam, iPhone 6s'te %70 seviyesindeyken; iPhone 7'de ise %68 civarındaydı. Dolayısıyla yeni tepe seviyesi modelde Apple'ın eskiye oranla daha az kâr ettiğini söyleyebilmek mümkün. Asıl önemli olan ise Apple'ın sattığı her iPhone X'ten Samsung'un kazanç elde etmesi...

iPhone X'te kullanılan bazı bileşenler Samsung'a ait. Dolayısıyla Apple, Samsung'dan bileşen tedarik ederek karşılığında Samsung'a ödeme yapıyor.
iPhone X'te kullanılan bazı bileşenler Samsung'a ait. Dolayısıyla Apple, Samsung'dan bileşen tedarik ederek karşılığında Samsung'a ödeme yapıyor.

Apple ve Samsung her ne kadar ezeli rakip olsalar da bileşen tedariği onusunda önemli ortaklıklar gerçekleştiriyorlar. İşte bu sebepten dolayı satılan her iPhone X'ten Samsung da önemli bir pay elde ediyor. Yeni raporlara göre Samsung, her iPhone X başına Apple'dan 110 dolar yani bugünkü kura göre 393 TL kazanıyor. Hatta raporlar, iPhone X parça tedariği sebebiyle Güney Koreli şirketin toplamda 4 milyar dolara yakın para kazanacağını gösteriyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >