Şangay'daki akıllı kent tamamen yapay zekâyla yönetiliyor

Şangay akıllı kent
Şangay akıllı kent

Şangay'daki akıllı kentte trafik cezaları yapay zekâ desteğiyle kesiliyor. Ayrıca suçlular yüz tanıma sistemine sahip drone'larla tespit edilerek polise bildiriliyor. Detaylar haberimizde:

Gelişmiş ülkelerin büyük çoğunluğunda düzenli olarak yapay zekâ konferansları düzenleniyor. Dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılarla gerçekleştirilen bu konferanslar aslında 'teknolojinin geleceğinin' öngörülebilmesi için büyük önem taşıyor.

Daha doğrusu şu ana kadar ortaya çıkan veriler eşliğinde yapay zekâ ve makine öğrenimi gibi teknolojilerin önümüzdeki yıllarda nasıl şekilleneceği tahmin ediliyor. Geçtiğimiz dönemlerde Çin'in en büyük kentlerinden biri olan Şangay'da düzenlenen yapay zekâ konferansı bunlara örnek gösterilebilir.

Trafik cezalarının yapay zekâyla kesildiği kentte suçlular yüz tespiti yapabilen drone'larla belirleniyor.
Trafik cezalarının yapay zekâyla kesildiği kentte suçlular yüz tespiti yapabilen drone'larla belirleniyor.

Şangay'daki akıllı kentte yapay zekâ tıkır tıkır işliyor

Yapay zekâ konusundaki yatırımlarını artırmaya devam eden Çin, önümüzdeki yıllar için çeşitli hedeflerde belirliyor. Pekin'de kurulan 2 milyar dolarlık tekno park ise bu hedeflerin yalnızca biri. Şangay'da yapılan yatırımların toplam tutarı 15 milyar dolara yaklaşmış durumda. Projelerin en dikkat çekici yanlarından biri ise akıllı kent.

Drone'lar, suçluları tespit ederek polise bildiriyor.
Drone'lar, suçluları tespit ederek polise bildiriyor.

Tamamen video kameralarla donatılan akıllı kentte taksiler trafiği kontrol ederken yapay zekâ tarafından tespit edilen hatalı sürücülere trafik cezası kesilebiliyor. Üstelik bazı bölgelerdeki drone'lar, yüz tanıma teknolojisiyle suçluları tanıyarak gerekli mercilere bildiriyor. Doğru tespit oranının da (%90) hayli yüksek olduğu bu sistemin önümüzdeki dönemlerde birçok farklı noktada kullanılması bekleniyor.

Başta ABD ve Çin olmak üzere birçok farklı ülke yapay zekâya büyük önem veriyor. Elbette bunlara ek olarak geçtiğimiz dönemlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de yaptığı açıklamayla belirttiği gibi yapay zekâda lider olan ülkelerin dünyayı yönetmesi mümkün hale gelebilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >