Smart Future Expo dolu dizgin: 'GZT fuarda'

"Dijital dönüşüm hayatın her alanını etkiliyor" diyen Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati de, zirvede konuşma yapan isimler arasında yer aldı.
"Dijital dönüşüm hayatın her alanını etkiliyor" diyen Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati de, zirvede konuşma yapan isimler arasında yer aldı.

Türkiye'nin ilk ve en kapsamlı akıllı teknolojiler etkinliği olan 'Smart Future Expo Zirve ve Sergisi', İstanbul Kongre Merkezi'nde devam ediyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın ardından, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, Türkiye'nin dengelenme sürecini gerçekleştirmesine kaynaklık teşkil ettiğini belirtti.

Türkiye'nin ilk ve en kapsamlı akıllı teknolojiler etkinliği olan "Smart Future Expo Zirve ve Sergisi", İstanbul Kongre Merkezi'nde devam ediyor.

"Dijital dönüşüm, hayatın her alanını etkiliyor"

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 1 Kasım itibarıyla beyaz eşyada, otomotiv sektöründe ve gayrimenkul alım satımlarda ortaya koyduğu tedbirlerin, bugün Türkiye'nin dengelenme sürecini gerçekleştirmesine kaynaklık teşkil ettiğini belirtti. Nebati, aynı zamanda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın da katıldığı, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) tarafından "Dönüşerek Daha Güçlüyüz" sloganıyla İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Smart Future Expo 2018 - Akıllı Teknolojiler Zirve ve Sergisi'nin açılışında yaptığı konuşmada, dijital dönüşümün insan hayatının her alanını etkilediğini anlattı.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati Smart Future Expo'nun, Türkiye'nin teknoloji yürüyüşü için çok önemli olduğunu söyledi.
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati Smart Future Expo'nun, Türkiye'nin teknoloji yürüyüşü için çok önemli olduğunu söyledi.

Bilim ve teknolojide geride kalan ülkelerin, kendi kimliğini ortaya koyacak vasıtaları üretemediği için zayıf kaldığını aktaran Nureddin Nebati, şunları söyledi:

"Bu nedenle Türkiye'nin kimliğini, tarihini ve anlamını unutmaması ve her daim aklında tutması gerektiğine inandığımız için, Ar-Ge teşvikleriyle birlikte üretime inovasyon katıp, ihracata dayalı ekonomi modeliyle 2023 hedeflerine daha emin adımlarla yürümeliyiz."

Ar-Ge'nin GSYİH'daki payının yüzde 3'e çıkarılması gerektiğini belirten Nebati, bu oranın artırılması için gerekli çalışmaların özveriyle yapıldığını da açıkladı.

Dijitalleşme ve inovasyonun bütün kurumların görevi olduğunun altını çizen Nureddin Nebati, şunları söyledi:

"Geleceğe yönelik projeksiyonların gerçekleştirilmesi hepimizin görevidir. Bu sadece hükümetin, bakanlıkların, bürokrasinin görevi değil. Hepimizin taşın altına elimizi koymamız gereken bir süreci yaşıyoruz. Savunma sanayisinde yüzde 65 yerliliğe ulaştık. Zor, işimize yarar. Zorluklar, kolaylıkların kapısının açıldığı alanlardır."

Türkiye'nin her türlü operasyona karşı koymaya hazır olduğunu belirten Nebati, hükümetin bankacılık sektörü reel sektör gibi her türlü alanda gerekli düzenlemeleri yaptığını söyledi.

Dövizin dengelenmiş bir hale geldiğini dile getiren Nebati, "Bakanlığımızın 1 Kasım itibarıyla beyaz eşyada, otomotiv sektöründe ve gayrimenkul alım satımlarda ortaya koyduğu tedbirler, bugün Türkiye'nin YEP'te açıkladığımız, dengelenme sürecini gerçekleştirmesine kaynaklık teşkil ediyor. Bugün bir dengelenme süreci gerçekleştiriliyor. Bundan sonra hepimizin disipline ihtiyacı var. Bizler, kendi firmalarımızı, üretim alanlarımızı disipline ederek, hükümet kamuyu disiplin altında tutarak ve bunu sağladıktan sonra da yapısal değişimi gerçekleştirecek adımlara hazır olmalıyız." şeklinde konuştu.

"Türkiye genç ve dinamik bir nüfusa sahip"

                                    ASKON Genel Başkanı Hasan Ali Cesur da ortaya çıkan yeni teknolojilerin, ülkelerin ve işletmelerin dünyayla nasıl etkileşime geçebileceği konusunda dönüştürdüğünü söyledi.


Gelecekte müşteri isteklerinin değişeceğini ve ürünlerde daha fazla çeşitlilik talep edileceğini belirten Cesur, şunları açıkladı:"Küresel rekabette başarılı olmak isteyen şirketler, üretim ve dağıtım süreçlerinde çalışacak akıllı robotlar ve Ar-Ge, satış pazarlama ve yönetim süreçlerinde kullanılacak yapay zeka sistemleri ile bunların dış dünyayla bilgi alışverişlerini sağlayacak becerilere sahip sistemleri kullanmak durumunda olacaklardır. Şirketlerin üretiminin pazarın ihtiyaçlarını karşılamak için hızlı bir şekilde uyum sağlaması gerekmektedir. Bu bağlamda teknoloji yol haritası, teknoloji grupları altında belirlenen ulusal stratejik hedefler ve bu hedeflere ulaşılması için katma değeri yüksek teknolojilik ürünlerin üretilmesi gerekmektedir."Cesur, Türkiye'nin genç ve dinamik bir nüfusa sahip olduğuna dikkati çekerek doğru bir planlama, yeterli Ar-Ge kaynağı ile teknolojik anlamda Türkiye'nin çağ atlayabileceğini ifade etti.


Bu konuda farkındalık oluşturmak için sivil toplum kuruluşlarının önemli olduğunu belirten Cesur, şunları kaydetti: 

"Bugün Smart Future Expo etkinliğimiz ile bu farkındalığı meydana getirerek teknoloji alanında çağ atlayan bir Türkiye'nin parçası olmak istiyoruz. Ülkemizde ve bölgemizdeki coğrafyada bilim ve teknoloji kullanımını ve geliştirilmesini yaygınlaştırmak, bu noktada tüm ulusal ve uluslararası teknoloji geliştiricilerini bir araya getirmek istiyoruz. Bilim ve teknoloji geliştirenleri hedef sektörleriyle bir araya getirerek yeni mega projeler, yeni iş alanları, yeni yatırımlar, yeni işbirlikleri, yeni anlaşmalar oluşmasını sağlamaya çalışıyoruz. İstanbul'u uluslararası teknoloji merkezi haline getirerek bir cazibe merkezine dönüştürmek istiyoruz.


Yerli teknoloji üretiminin ülkenin geneline yayılması, tüm sektörlerin önceliği haline getirilmesi ve bu konuda farkındalık, bilinirlik oluşturmayı sağlayacak ortamı yaratmak istiyoruz. Ülkemizin küresel arenada rekabet gücünü artırarak toplumsal fayda sağlamak; teknoloji tüketen değil teknoloji üreten nesiller yetiştirmeye katkı sağlamak istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin 2023 yılı hedefi için 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmasını sağlayacak platform oluşturmak istiyoruz. Türkiye ekonomisinin dijitalleşme dalgasını yakalayarak yüksek katma değerli teknoloji üreten dijital bir ekonomiye dönüşmesi için çözüm platformu tesis etmek istiyoruz."
"Türkiye genç ve dinamik bir nüfusa sahip" ASKON Genel Başkanı Hasan Ali Cesur da ortaya çıkan yeni teknolojilerin, ülkelerin ve işletmelerin dünyayla nasıl etkileşime geçebileceği konusunda dönüştürdüğünü söyledi. Gelecekte müşteri isteklerinin değişeceğini ve ürünlerde daha fazla çeşitlilik talep edileceğini belirten Cesur, şunları açıkladı:"Küresel rekabette başarılı olmak isteyen şirketler, üretim ve dağıtım süreçlerinde çalışacak akıllı robotlar ve Ar-Ge, satış pazarlama ve yönetim süreçlerinde kullanılacak yapay zeka sistemleri ile bunların dış dünyayla bilgi alışverişlerini sağlayacak becerilere sahip sistemleri kullanmak durumunda olacaklardır. Şirketlerin üretiminin pazarın ihtiyaçlarını karşılamak için hızlı bir şekilde uyum sağlaması gerekmektedir. Bu bağlamda teknoloji yol haritası, teknoloji grupları altında belirlenen ulusal stratejik hedefler ve bu hedeflere ulaşılması için katma değeri yüksek teknolojilik ürünlerin üretilmesi gerekmektedir."Cesur, Türkiye'nin genç ve dinamik bir nüfusa sahip olduğuna dikkati çekerek doğru bir planlama, yeterli Ar-Ge kaynağı ile teknolojik anlamda Türkiye'nin çağ atlayabileceğini ifade etti. Bu konuda farkındalık oluşturmak için sivil toplum kuruluşlarının önemli olduğunu belirten Cesur, şunları kaydetti: "Bugün Smart Future Expo etkinliğimiz ile bu farkındalığı meydana getirerek teknoloji alanında çağ atlayan bir Türkiye'nin parçası olmak istiyoruz. Ülkemizde ve bölgemizdeki coğrafyada bilim ve teknoloji kullanımını ve geliştirilmesini yaygınlaştırmak, bu noktada tüm ulusal ve uluslararası teknoloji geliştiricilerini bir araya getirmek istiyoruz. Bilim ve teknoloji geliştirenleri hedef sektörleriyle bir araya getirerek yeni mega projeler, yeni iş alanları, yeni yatırımlar, yeni işbirlikleri, yeni anlaşmalar oluşmasını sağlamaya çalışıyoruz. İstanbul'u uluslararası teknoloji merkezi haline getirerek bir cazibe merkezine dönüştürmek istiyoruz. Yerli teknoloji üretiminin ülkenin geneline yayılması, tüm sektörlerin önceliği haline getirilmesi ve bu konuda farkındalık, bilinirlik oluşturmayı sağlayacak ortamı yaratmak istiyoruz. Ülkemizin küresel arenada rekabet gücünü artırarak toplumsal fayda sağlamak; teknoloji tüketen değil teknoloji üreten nesiller yetiştirmeye katkı sağlamak istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin 2023 yılı hedefi için 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmasını sağlayacak platform oluşturmak istiyoruz. Türkiye ekonomisinin dijitalleşme dalgasını yakalayarak yüksek katma değerli teknoloji üreten dijital bir ekonomiye dönüşmesi için çözüm platformu tesis etmek istiyoruz."
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >