SpaceX'in fırlattığı milyar dolarlık casus uyduya ne oldu?

SpaceX
SpaceX

Geçtiğimiz pazartesi günü SpaceX tarafından fırlatılan ABD hükümetine ait Zuma kod adlı casus uydu yörüngeye oturamadı. Gizli uzay görevi, birkaç milyar dolar değerindeki uydunun heba olmasıyla sonuçlandı.

SpaceX, şimdiye kadarki en önemli uzay görevi için geçtiğimiz pazartesi günü Falcon 9 roketini fırlatıp tekrar dünyaya indirdi. Zuma kod adlı ABD hükümetine ait bir casus uydu taşıyan roket, başarılı bir fırlatma ve dünyaya geri dönüş gerçekleşmiş olmasına rağmen uyduyu yörüngeye sokamadı. Amerika'nın çöp olan uydu için birkaç milyar dolar harcadığı tahmin ediliyor.

Dünyanın en büyük savunma yüklenicilerinden Northrop Grumman tarafından Amerikan hükümeti için üretilen casus uydu, bilinmeyen bir görev için alçak Dünya yörüngesinde hizmet verecekti. Birkaç milyar dolar değerinde olduğu tahmin edilen Zuma kod adlı uydunun yörüngeye oturamamasında üretici firmanın kusurlu olma ihtimali ağır basıyor.

Falcon 9'un diğer tüm uçuşlarında uzaya taşınan yük, roketin ikinci bölümünden SpaceX'in tedarik ettiği ayırıcı mekanizmayla kurtuluyordu. Geçen yıl 18 kusursuz görev tamamlayan şirket, Zuma görevinde ise Northrop Grumman'ın ayırıcı mekanizmasını kullanmış. Gizli uzay görevi hakkında hükümet yetkililerini bilgilendiren yükleniciler, uydunun roketin ikinci bölümünden ayrılamadığı için kısa bir süre yörüngede kaldıktan sonra yörüngeden ayrılarak dünyaya düştüğünü veyahut düşmek üzere olduğunu öngörüyor.

Milyar dolarlık casus uydunun görevi bilinmiyor

ABD'nin milyarlarca dolar harcayarak ürettirdiği uydu, büyük ihtimalle yörünge dışına çıkarak yeniden dünya atmosferine girdi ve kullanılmaz hale geldi. Ne için kullanılacağı bilinmeyen casus uydunun ABD'nin üstün uzaycılık faaliyetlerini daha da güçlendireceği kesindi. Başırısızlıkla sonuçlanan görev, Amerikan hükümetinin planlarını altüst etmiş oldu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >