Stephen Curry de kimmiş: ‘Üçlük makinesi robotla tanışın’

Toyota’nın üçlükçü robotu ‘yeni şut tehditi’ lakabıyla anılıyor…
Toyota’nın üçlükçü robotu ‘yeni şut tehditi’ lakabıyla anılıyor…

Dünyanın en iyi basketbolcuları arasında değerlendirilen Stephen Curry’nin en önemli özelliklerinden biri kusursuz üçlük atma kabiliyeti. Toyota’nın yeni Cue 3 robotu bu konuda Curry’yi aratmayacak bir başarıya sahip…

Gelişen robot teknolojileri ve otonom sistemler birçok farklı açıdan kendini göstererek güçlü bir endüstri oluşturmayı başardı. Yıllardır iddia edilen ‘robotlar işimizi elimizden alacak’ söylemi de düşünüldüğünde robotlar için olumlu ve olumsuz yorumlar peşi sıra gelmeye devam ediyor. Robotlar tarafından elde edilmesi beklenen meslekler arasında yer alması çok mümkün görünmeyen basketbol ise oldukça zorlu bir robotla sınav oluyor diyebiliriz. Toyota’nın ürettiği 2.08 boyundaki robotu Cue 3 de bu yoldaki ilk adım olabilir. Göğsünde bulunan sensörleri kullanarak potaya olan mesafesini hesaplayan ve şutunu ona göre ayarlayan bu robot, 8 üç sayılık atışta 5 isabet yakalamayı başardı. Görsel geri bildirim özelliğini kullanan robot, basketbolun üçlük dışındaki elementlerine hakim olmasa da üçlük konusunda oldukça başarılı diyebiliriz.

Toyota’nın Cue 3’ü üçlük dışında yeteneklerle de bezenecek mi, zaman gösterecek…
Toyota’nın Cue 3’ü üçlük dışında yeteneklerle de bezenecek mi, zaman gösterecek…

Korver ve Curry’i geçti!

Cue 3’ün yakın zaman içerisinde koşu, dribling ve kusursuz paslarla geliştirilmesi bekleniyor. Tanıtımda 8’de 5 isabet bulan robotun bu yüzdesi, mühendisler tarafından ‘ortalamasının altında’ olarak nitelendirildi. Cue 3’ün %62.5’lik isabet oranı, NBA’in sezon rekoru olan ve Kyle Korver tarafından kırılan %53.6’nın da, NBA’in en meşhur ‘3 sayı makinesi’ Stephen Curry’nin %43.6 kariyer isabet ortalamasından da yüksek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >