Tesla, otomobillerdeki kaynak kodlarını paylaştı

Tesla Model S
Tesla Model S

Tesla, GPL lisanslı teknolojilerin tüm kaynak kodlarını iki farklı GitHub diziniyle paylaştı.

Bir süredir devam eden söylentilerin ardından çift motorlu Model 3'ler için ön sipariş sürecini başlatan Tesla, yeni adımlar atmaya devam ediyor. Son olarak, ABD'li üreticinin şu ana kadar geliştirdiği tüm modellerdeki kaynak kodları da yayınlandı. GPL lisanslı teknolojilerin tüm kaynak kodlarını paylaşan Tesla, isteyen herkesin bir web bağlantısı üzerinden detaylara erişmesini sağlıyor.

Paylaşılanlar arasında buildroot ve linux kodları da bulunuyor.
Paylaşılanlar arasında buildroot ve linux kodları da bulunuyor.

Tesla yasal zorunluluğu yerine getiriyor

Paylaşılan kodlar arasında Tesla'nın otomatik pilotunun zeminini oluşturan buildroot var. Yine benzer şekilde NVIDIA'nın Tegra tabanlı bilgi-eğlence sisteminin Model S ve Model X'de yer alan kaynak kodları da paylaşılanlar listesinde bulunuyor.

Tesla'nın kaynak kodlarını paylaşmasının sebebi ise yasal yükümlülükleri yerine getirmek. Böylece lisans sahipleriyle yaşanabilecek sorunların önüne geçilmiş oluyor. Buna ek olarak kaynak kodlarının yayınlanmasıyla beraber yönetici yetkisine sahip olan Tesla sahipleri de ek özelliklerden yararlanabiliyor. Aşağıdaki bağlantılar üzerinden aktif hale getirilen GitHub depolarına erişebilmek mümkün.

Buildroot kaynak kodları
Linux kaynak kodları

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >