Tesla'da 'hırsızlık' depremi: 'Eski çalışanlar dava edildi'

​Tesla'da 'hırsızlık' depremi.
​Tesla'da 'hırsızlık' depremi.

Dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticileri arasında değerlendirilen Tesla, bu hafta içerisinde dört eski çalışanına ‘ticari sınır hırsızlığı’ iddiasıyla dava açtı. Tesla’ya göre eski çalışanlar, özel bilgileri rakip şirketlerle paylaştı ve şirketi zor duruma soktu…

Amerika Birleşik Devletleri’nin Kuzey Kaliforniya eyaletinde bulunan Bölge Mahkemesi büyük ses getirecek bir davaya sahne oluyor. Mahkemede belgelenen dökümanlara göre Tesla’nın eski çalışanları, kimi gizli bilgileri otonom araç start-up girişimi olan Zoox’a ‘izinsiz biçimde’ teslim etti. Bu bilgiler sayesinde Zoox, Tesla’nın kendisi için geliştirdiği yöntemleri kullanarak elektrikli otomobil çalışmaları konusunda hızlıca mesafe kat etmiş oldu.

Zoox, 'şık' ve 'yetenekli' elektrikli otomobiller konusunda günden güne büyüyor.
Zoox, 'şık' ve 'yetenekli' elektrikli otomobiller konusunda günden güne büyüyor.

‘Özel bilgiler, kişisel hesaplara iletildi’

Tesla tarafından dillendirilen iddialara göre dört eski çalışan; iş belgeleri ve tüm özel bilgileri e-postalarından kişisel hesaplara ileterek sözleşme şartlarını ihlal etti. Adı geçen belgeler; envanter hesaplarını, şirket şemalarını ve bazı özel kodları içeriyordu. Tesla, bu ihlali şu an Zoox'ta çalışan eski bir çalışanının yanlışlıkla eski iş arkadaşının mail hesabına e-posta gönderdiğinde yakaladığını da dava dosyasına ekledi.

Elon Musk, Tesla'da 'hırsızlık' iddiasını yakından takip ediyor.
Elon Musk, Tesla'da 'hırsızlık' iddiasını yakından takip ediyor.

Zoox’ta ‘100’den fazla’ eski Tesla çalışanı görev yapıyor

Kaliforniya merkezli olarak faaliyet gösteren start-up oluşumu Zoox, daha önce Tesla’da çalışmış çok sayıda ismi de bünyesinde barındırıyor. Business Insider tarafından yapılan detaylı değerlendirmeye göre şirkette 100’ü aşkın Tesla çalışanı bulunuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >