TikTok, 'çocuk verisi paylaşmak' suçlamasıyla yargılanıyor

TikTok.

Sahibi ByteDance'ı neredeyse 'zengin bir şirket' yapmayı başaran TikTok, 15 saniyelik video platformu unvanıyla 2018 yılı boyunca 200 milyon kez indirildi ve en çok tercih edilen uygulamalar listesinde yer aldı.

TikTok'un birçok başarıyla anılan bu döneminde, platformun oldukça problemli süreçler yaşadığı söylenebilir.

TikTok son olarak, çocukların bilgilerini izinsiz olarak topladığı iddiasıyla soruşturulacak. TikTok için yüklü bir ceza belirlenmesi bekleniyor.

TikTok, istatistikler aksini söylese bile dünyanın ‘en rahatsız edici’ platformlarından biri olarak değerlendiriliyor. TikTok kullanıcıları tarafından paylaşılan gönderilere yönelik eleştiriler günden güne büyürken TikTok da kendine ait kitleyi sürekli olarak genişletmeyi, özel bir sosyal medya kullanıcı yapısı oluşturmayı başardı. Vine’ın ‘kısa video’ trendinde oluşturduğu boşluğu kapatan ByteDance yapımı uygulama, 15 saniyelik videolarla dünyanın en çok tercih edilen uygulamaları arasına girdi bile. 2018 yılı boyunca yaklaşık 200 milyon kez indirilen TikTok, yapım şirketi ByteDance’ı da birçok açıdan ‘zengin bir şirket’ yapmayı başardı.

ByteDance, TikTok'un çıkışından bu yana 'zengin bir' yapımcı konumuna erişmiş durumda.
ByteDance, TikTok'un çıkışından bu yana 'zengin bir' yapımcı konumuna erişmiş durumda.

ByteDance’ın bu zenginliği, şirketi farklı iş kolları ve çalışmalarda yer almak konusunda da hareketlendirdi. Çin merkezli sosyal medya şirketi ByteDance, içerisinde kendi uygulamalarının, oyunlarının ön yüklü olarak geldiği bir telefon geliştiriyor. ByteDance, bu yılın ilk aylarında Çinli akıllı telefon üreticisi Smartisan'dan da çeşitli patentler almıştı. Financial Times'a konuşan isimsiz kaynak, ByteDance kurucusu Zhang Yiming'in, uzun zamandır ByteDance uygulamaları yüklü bir telefonun hayalini kurduğunu ifade etti.

TikTok, 200 milyon kez indirilerek 2018'in en çok indirilen uygulamaları listesinde yer aldı.
TikTok, 200 milyon kez indirilerek 2018'in en çok indirilen uygulamaları listesinde yer aldı.

TikTok ve şirketi ByteDance için durum bu noktaya sürüklenmişken ve sosyal medya platformunun kazanımları günden güne büyük bir hızla artarken gözden kaçan çok sayıda detayla karşılaştığımızı da hatırlatalım. Amerika Birleşik Devletleri'nde çocukların bilgilerini izin almaksızın topladığı gerekçesiyle 5.7 milyon dolarlık cezayla karşı karşıya kalan TikTok'a şimdi de Birleşik Krallık'tan yüklü bir ceza gelmesi gündemde.

Şubat ayında para cezasına çarptırılımıştı

Birleşik Krallık Bilgi Komisyonu yetkilisi Elizabeth Denham, geçtiğimiz Salı günü gerçekleştirilen meclis komitesinde yaptığı bir konuşmada popüler video paylaşma uygulamasının, teknoloji şirketlerinin çocuklar için farklı kurallara ve korumalara sahip olması gerektiğini belirten GDPR (Genel Veri Koruma Yönetmeliği) kanunlarına aykırı davrandığını belirtti. TikTok, şubat ayında FTC (Federal Ticaret Komisyonu) tarafından da bir para cezasına çarptırılmıştı.

Elizabeth Denham.
Elizabeth Denham.

Elizabeth Denham'ın listelediği endişelerin arasında, TikTok'un açık mesajlaşma platformunun yetişkinler ile küçük yaştaki çocukların rahatlıkla konuşmasına imkan vermesi durumu da söz konusuydu. Denham, 'Uygulamanın tamamen açık olan mesajlaşma sistemine ve çocuklar tarafından toplanıp paylaşılan videoların türlerine bakıyoruz. Şu anda TikTok hakkında aktif bir araştırmamız var.' Şayet Birleşik Krallık, TikTok'un hatalı olduğuna dair bir karar alırsa, gelirlerinin yüzde 4'lük bir kısmı kadar veya 22.6 milyon dolarlık ceza alacak.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >