Toyota, trafik kazalarını önlemek için sürücü ve yolcuların kalbine odaklanıyor

Toyota
Toyota

Toyota, üzerinde çalıştığı yeni teknolojiyle trafikteki sürücü ve yolcuların kalp krizi riskini tespit ederek otomobili güvenli bir bölgeye çeken yeni bir sistem geliştiriyor.

Toyota'nın geçtiğimiz dönemlerde sürücüsüz otomobil konusunda NVIDIA'nın Drive PX platformunu kullanacağı da ortaya çıkmıştı. Michigan Üniversitesi ile birlikte geliştirilen teknoloji, olası bir kriz anında otomobili güvenli şekilde durdurmayı temel alıyor. Michigan araştırmacılarından Kayvan Najarian, konuyla alakalı yaptığı açıklamayla sürücü ve yolcuların fizyolojik değişimlerini izleyip olumsuz durumların analiz edildiği bilgisini paylaştı. Bu sistemde araç içine ve emniyet kemerine yerleştirilen özel sensörler sayesinde elde edilen veriler otomobile doğrudan "komut" olarak iletiliyor. Böylece trafikte bilhassa 65 yaş ve üstündeki kişilerdeki kaza riskinin çok önemli bir oranda azalması bekleniyor.

Toyota'nın bu teknolojisinin yeni nesil sürücüsüz otomobillerle daha da büyük önem kazanacağı aşikar. Zira beşinci seviye sürücüsüz otomobillerde artık şoförün seyahat sırasında araca hiçbir şekilde müdahale etmesine gerek kalmıyor; doğal olarak hem sürücü hem de yolcularda olası bir fizyolojik değişim anında otomobil doğrudan sağlık kuruluşlarının yolunu tutabilecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >