Trabzon'u karıştıran uçak kazasının ardında bir cep telefonu mu var?

Uçak kazası.
Uçak kazası.

Prof. Dr. Selçuk Helhel, Trabzon Havaalanı'na iniş yaptıktan kısa bir süre sonra pistten çıkarak denize metreler kala ancak durabilen Pegasus'a ait uçağın bu durumla karşılaşmasına bir yolcunun açtığı cep telefonunun neden olduğu iddia ediliyor...

Uçakla yolculuk edildiği anlarda kabin görevlilerin yaptığı ilk uyarı olan "elektronik cihazlarınızı kapatın!" uyarısı az kalsın ciddi bir felakete mi neden oluyordu? Bu soru, Prof. Dr. Selçuk Helhel tarafından Trabzon Havalimanı'nda yaşanan felaketle birlikte anılır oldu...

Herhangi bir ölüm yahut yaralanmayla sonuçlanmayan ve ucuz atlatıldığı söylenebilecek olan olaya dair Prof. Dr. Helhel şunları söyledi:

  • "Allah'a şükür bir ölüm ve yaralanma olmadan büyük bir olayı atlattık ancak her zaman böyle şanslı olacağız diye değerlendiremeyiz. Uçakta yolculuk yapan yolcularımızın özellikle uçağın kalkışı ve inişi anında telefonları uçak modunda bile olsa kapatmaları gerekiyor. Havada iken uçak modunda kullanılabilir. İniş ve kalkışta diğer atari, elektronik kitap gibi elektronik cihazların da kapatılması gerekiyor. İnsan hayatta bir kez ölür. İkinci bir şansınız yok. Dolayısıyla telefonu 10 dakika geç veya erken kapatmak size hiçbir şey kaybettirmez."

"Uçak kontrol dışı hızlandı."

Olay esnasında pilotların, motorlardan bir tanesinin durmasına rağmen uçağın kontrolleri dışında hızlandığına da değinen Prof. Dr. Helhel, "Burada göz ardı edilmemesi gereken en önemli nokta, uçak piste indiği anda yolculardan birinin telefonunu açmış olma ihtimali çok yüksek. Bu kazayla birlikte biz durumu daha iyi anlamış olduk" dedi.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >